Social Sofa Oktastee

Social Sofa Oktastee
Social Sofa Oktastee Social Sofa Oktastee Social Sofa Oktastee Social Sofa Oktastee

Plaats: Swifterbant

Locatie: De Kruisboog

Kunstenaar: Shannon van Muijden e.v.a.

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2010


Beschrijving:

In 2010 zijn in de gemeente Dronten vijf Social Sofa’s geplaatst. Op basis van de Lemonmeting 2009 is er aan vijf groepen bewoners een Social Sofa toegekend. In Biddinghuizen krijgen Dorpsbelangen en de buurtbewoners van De Uitloper en de Klaversingel een bank, in Dronten de Buurtteam het Boegbeeld en de bewoners van De Fazant en in Swifterbant buurtvereniging De Oktastee

De Social Sofa is bedacht door cabaretière Karin Breurs en is een comfortabele straatbank, die ontworpen wordt door en voor bewoners. Het gezamenlijk ontwerpen en mozaïeken van de bank bevordert de sociale contacten tussen buurtbewoners. Ook geeft de Social Sofa de buurt door zijn eigenzinnige ontwerp een speciaal en persoonlijk tintje. Maar hopelijk nodigt de Social sofa vooral uit tot een goed gesprek!

Het ontwerp van buurtvereniging Oktastee is een combinatie van een tekening van een tekenares uit de buurt en van twee buurtkinderen. Ook zit in het ontwerp nog de vlag van de buurtvereniging. Uiteindelijk heeft Shannon van Muijden de verschillende tekeningen zo gecombineerd dat ze op het bankje pasten. Het belangrijkste element van het ontwerp zijn de originele huizen uit de buurt en ''De Oktastee''. Okta is de zelfbedachte schrijfwijze van het Latijnse woord voor acht en stee betekent plaats. Oktastee is dus een plaats waar huizen met acht hoeken staan. Rond De Kruisboog zijn dat er 28 stuks en samen vormen ze de buurtvereniging. Op 27 maart 2010 kregen de vrijwilligers van de diverse groepen een workshop mozaïeken. De banken werden naar de betreffende locaties gebracht evenals mozaïeksteentjes, tangen en lijm. Daarna kon het echte werk beginnen.

De chaise longue heeft een plekje gekregen bij het speeltuintje aan de Kruisboog.