Social Sofa Fuikhoren

Social Sofa Fuikhoren
Social Sofa Fuikhoren Social Sofa Fuikhoren Social Sofa Fuikhoren Social Sofa Fuikhoren Social Sofa Fuikhoren Social Sofa Fuikhoren Social Sofa Fuikhoren

Plaats: Swifterbant

Locatie: Fuikhoren

Kunstenaar: buurtbewoners

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2011


Beschrijving:

De bewoners van de Fuikhoren wilde graag gezamenlijk een Social Sofa maken voor bij het speeltuintje aan de Fuikhoren. Een Social Sofa is een kale betonnen bank, waar geen kleur of geen versiersel aanzit. De bedoeling is dat de bank met glasmozaïek beplakt wordt. Social Sofa is een initiatief van cabaretière Karin Bruers. De betonnen bank heeft de vorm van een chaise longue en is 2.24 m lang en 0.71 m breed. De hoogte bedraagt 0.96 m. Het gewicht van de bank is ongeveer 1500 kilo als deze klaar is. De beplakte bank is opvallend, fungeert als ontmoetingsplek, en vergroot daarmee de sociale samenhang in de buurt.

Een tegelmozaïekproject in november 2010 heeft buurtbewoners uit de Schelpenbuurt in Swifterbant enorm enthousiast gemaakt. Mevrouw Goedings diende namens de buurtbewoners een aanvraag voor een Social Sofa in bij zowel het Leefbaarheidsfonds van Oost Flevoland Woondiensten (OFW) als bij het bewonersparticipatiebudget van de gemeente Dronten. Beide aanvragen werden gehonoreerd en Bouwbedrijf Salverda plaatste een zeecontainer waarin de bewoners samen aan de bank konden werken.

Het thema van de bank is de zee en de dieren die erin leven. Aan de voorzijde op de rugleuning zien we een zeilboot op de zee varen en een dolfijn die vrolijk uit het water springt. Rechts op de zitting zien we een fuikhoren afgebeeld, de schelp waarnaar de straat waar de bank staat is vernoemd. Aan de achterkant van de bank is een zeehond te zien die in het zonnetje met een kleurige bal speelt. Helemaal links zien we een oranje krab. Op de hoge leuning is een tweede dolfijn afgebeeld en aan de lage zijkant een vis en een kreeft.