Speelobject, De fontein

Speelobject, De fontein
Speelobject, De fontein Speelobject, De fontein Speelobject, De fontein Speelobject, De fontein Speelobject, De fontein Speelobject, De fontein

Plaats: Swifterbant

Locatie: De Greente

Kunstenaar: Robert Bosari

Materiaal: gelakt staal

Jaar: 1994


Beschrijving:

Op het grasveld aan de Greente, nabij de bibliotheek in Swifterbant, staat sinds 1994 een kleurig abstract speelobject. Het is ontworpen door de leerlingen van de basisscholen in Swifterbant en uitgevoerd door de Lelystadse kunstenaar Robbert Bosari. Het object is gemaakt van staal dat in de kleuren rood, geel, blauw en groen gelakt is.

Het kunstobject stond oorspronkelijk op een betonnen ondergrond. Nadat een kind in 2014 van het speelobject afgevallen was is het kindveilig gemaakt. De betonnen ondergrond is vervangen door zachter materiaal en twee punten van het kunstwerk werden dichtgelast,

In het programma Beeldspraak geeft de kunstenaar uitleg over het kunstwerk gegeven.

Kunstenaar

De in Lelystad woonachtige kunstenaar Robert Bosari werd in 1950 geboren in Paramaribo (Suriname). Daar groeide hij op in een kindertehuis. Het kindertehuis was een maatschappijtje waar je voor jezelf moest opkomen en dat heeft ertoe bijgedragen dat Bosari is gaan tekenen.

In 1968 behaalde hij de lager-onderwijsakte tekenen. Daarna heeft hij de schildersopleiding aan het Nationaal Instituut voor Kunst en Cultuur in Paramaribo gedaan. Op 20-jarige leeftijd won Bosari de Prix van Suriname; een schilderwedstrijd. Het winnen van de prijs was voor hem een bevestiging om door te gaan met schilderen en tekenen. Dit ondanks afraden van zijn omgeving. In Suriname was geen geld te verdienen met kunst, ook had kunst geen aandacht. Hij verhuisde naar Nederland en volgde van 1973 tot 1978 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam de studies schilderen en beeldhouwen, met als bijvak fotografie. Vervolgens studeerde hij nog twee jaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam om de eerste graaf van de lerarenopleiding te halen. In 1979 kwam Robbert Bosari naar Lelystad en startte als docent bij het Centrum voor Kunstzinnige Vorming. In 1984 keerde Bosari voor 5 jaar terug naar Suriname. Hij kon daar als coördinator beeldende kunst aan de slag. Hij vond dit een geweldige kans om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de kunst in Suriname. Opeens werd de geldkraan door de nieuwe regering dichtgedraaid en kon hij zijn werk niet meer naar wens uitoefenen. Hij keerde terug naar Nederland, naar Lelystad.

In zijn werk legt Bosari een link tussen al zijn achtergronden, die van Oost en West. "Kunst komt eigenlijk tot stand door een bundeling van emoties". Bosari is een produktief kunstenaar. Het is niet ongebruikelijk dat hij van één onderwerp een hele serie maakt. Hij gaat dan steeds verder op dat onderwerp in, zo krijgt het geleidelijke Wayang. Daarnaast geven de dagelijkse indrukken van bloemen, planten, dieren en zijn eigen vorm. Grote inspiratiebron is het bekende Indonesische poppenspel de mensen hem inspiratie en aanleiding tot zijn creatieve kunstuitingen.

Naast het kunstwerk 'Groei' vind je bij enkele basisscholen in Lelystad speelobjecten, zoals uit steen opgetrokken blokken om op te klimmen, een houten piramide met glijpaal en een "landschapje" met trappetjes en heuveltjes. In de achtertuin van zijn huis aan de Horst in Lelystad staat een totempaal die hij heeft gemaakt voor de Almeerse kunstroute 'Omtrent deuren 2001'. In het kunstwerk zijn twaalf houten kistjes met deurtjes gevestigd, waar allerlei artikelen in zijn geplaatst; van kerstballen tot een minizwabber. Voor alle materialen heeft Robbert Bosari een bestemming. In Swifterbant vind je het kunstwerk 'Fontein'.