De Zonnebloem

De Zonnebloem
De Zonnebloem De Zonnebloem De Zonnebloem De Zonnebloem De Zonnebloem De Zonnebloem De Zonnebloem De Zonnebloem

Plaats: Swifterbant

Locatie: Lange Streek

Kunstenaar: Marie van Eyl-Eiltink

Materiaal: brons

Jaar: 1965


Beschrijving:

De Duykeldam is de eerste school die in Swifterbant gebouwd werd. Voor de school aan de Lange Streek staat een kunstwerk van kunstenares Marie van Eyl-Eitink uit Enschede. In het kader van de percentageregeling beeldende kunst moest 1% van de bouwkosten besteed worden aan een kunstwerk. "De Zonnebloem" is een bronzen plastiek, in het midden zit een gat dat omringd wordt door onregelmatigheden. Deze oneffenheden stellen het hart van de zonnebloem voor. Daaromheen zijn de bloemblaadjes gegroepeerd. De gestileerde bloem staat op een paaltje en wordt aan weerszijden optisch ondersteund door twee kortere paaltjes. In het logo van de school is de zonnebloem terug te vinden.

Marie van Eijl-Eitink heeft eens het volgende gezegd: "Ik vind in mijn kunstwerken regelmatig een nog niet geheel verklaard gat; misschien is het wel zo dat ik in een geestelijk hok zit en dat ik via dat gat steeds weer verwonderd naar buiten kijk." 

Kunstenaar

Maria Helena (Marie) Eitink is op 18 augustus 1925 in Enschede geboren. Zij studeerde van 1946-1951 beeldhouwkunst bij Piet Esser aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam, Jan Wolkers was een klasgenoot. In haar derde studiejaar (1948-1949) ging zij naar de École des Beaux Arts in Parijs, waar ze les kreeg van de beeldhouwer Ossip Zadkine. In 1954 trouwde Eitink met beeldhouwer Jan van Eyl, die ze op haar werk bij de Efteling had leren kennen. Het beeldhouwers echtpaar vestigde zich in Enschede en werkte aanvankelijk samen aan kunstprojecten, maar haar stijl verschilde teveel van de zijne dus creëerde de kunstenares haar eigen beeldhouwoeuvre. In 1954 ontving zij haar eerste opdracht van textielfabrikanten. Voor de textielschool in Enschede moest zij een ornament voor de gevel vervaardigen. Kort daarna kreeg ze de opdracht om voor de nieuw te bouwen brandweerkazerne twee kunstwerken te maken. Haar werk bevindt zich voornamelijk in de omgeving van Enschede en Hengelo.

Marie van Eyl-Eitink overleed op 13 november 2018 in Enschede.