De Wijde Blik

De Wijde Blik
De Wijde Blik De Wijde Blik De Wijde Blik De Wijde Blik

Plaats: Swifterbant

Locatie: 2007

Kunstenaar: Gert-Jan Mulder

Materiaal: staal

Jaar: 2007


Beschrijving:

Op 29 juni 2006 onthulde burgemeester Aat de Jonge van Dronten het kunstwerk De Wijde Blik op de kruising van de Dronterringweg en de Tarpanweg. Een soort berg in het polderlandschap met een stoeltje op de top. Een plekje om te ontdekken wat er achter de horizon ligt. Vanaf het stoeltje kan je letterlijk en figuurlijk je blik verruimen. De elf meter hoge object, stalen constructie is een schepping van kunstenaar Gert-Jan Mulder uit Zuidwolde (Gr).

Aanvankelijk was het de bedoeling om het kunstwerk bij de afslag Swifterbant langs de A6 neer te zetten. Maar omdat je niet zomaar een fundering in een dijk kunt slaan stuitte dat op waterkundige problemen en moest naar een andere plaats uitgekeken worden.

Ook op de nieuwe plek was de fundering een probleem. Het kunstwerk had eigenlijk in september 2005 onthuld moeten worden. Dat ging niet door omdat door de hoogte het object erg het gevoelig is voor de wind. Zodoende was er een steviger fundering nodig. De kosten overstegen het budget, maar met een bijdrage van de gemeente, de provincie en het bedrijfsleven is het kunstwerk toch gerealiseerd.

Gert-Jan Mulder is o.a. bekend van kunstwerken in het Drentse Provinciehuis, bij de ingang van de Martinihal in Groningen en een kunstwerk in Hoogeveen.

Kunstenaar

Gert-Jan Mulder heeft na zijn studie aan de Academie Minerva te Groningen (1970-1975) en aan de Jan Eyk Academie te Maastricht (1970-1980) geruime tijd decors ontworpen voor onder andere De Voorziening (tegenwoordig Noord Nederlands Toneel), het Grand Theatre en voor het dansgezelschap Reflex. Vanuit deze achtergrond is het logisch dat de omgeving een rol kon gaan spelen bij het ontstaan van zijn beelden en installaties. Dat betekent dat een beeld werkelijk moet ingrijpen in de relatie tussen publiek en omgeving, anders voegt het volgens hem te weinig toe en is het vaak slechts decoratief. Met de drie beelden op het plein van de Martinihal in Groningen en ook met het kunstwerk De Wijde Blik bij Swifterbant bewerkstelligt Mulder, al is het alleen al door de hoogte van de beelden, een dergelijke confrontatie tussen publiek en omgeving.