De Tweeling

De Tweeling
De Tweeling De Tweeling De Tweeling De Tweeling De Tweeling De Tweeling

Plaats: Swifterbant

Locatie: Zichtbord

Kunstenaar: Nel van Lith

Materiaal: natuursteen

Jaar: 2009


Beschrijving:

Op zondag 28 september 2008 verdween het 2,10 meter hoge kunstwerk "The Sundancer" (2002) van Jits Bakker (1937-2014). The Sundancer werd op 14 december 2002 onthuld door gedeputeerde van provincie Flevoland, mevrouw Laura Bouwmeester. Bijna zes jaar heeft het beeld de bezoekers welkom geheten totdat het om het brons gestolen werd. Bakker had geen vorm bewaard voor een nieuw afgietsel en zo verdween het kunstwerk voorgoed. Een lege plek bleef achter.

Op de plaats van "The Sundancer" is op 2 december 2009 het stenen beeld "De Tweeling" van de kunstenares Nel van Lith geplaatst. Er is gekozen voor een kunstwerk van steen zodat het risico op diefstal klein is. Voor de aankoop en plaatsing heeft de gemeente Dronten éénmalig een bedrag van € 11.000,00 beschikbaar gesteld. Nel van Lith is beeldhouwster in hart en nieren. Uit een witte natuursteen heeft zij de tweeling gehakt. De vormen zijn sterk vereenvoudigd. Het figuratieve kunstwerk is ingetogen en sober van vorm. De twee robuuste figuren zitten met opgetrokken knieën naast elkaar. Ze hebben hun armen om elkaars schouder geslagen waardoor ze versmolten zijn tot een twee-eenheid.

Kunstenaar

Petronella Huberta (Nel) van Lith werd op 22 november 1932 in Blaricum geboren. Haar moeder, Nel Kluitman, tekende en schilderde. Haar vader was de beeldhouwer Hubert van Lith. Toen Nel 3 jaar oud was scheidden haar ouders en haar moeder verbood haar contact met haar vader. Op 14-jarige leeftijd nam haar moeder haar voor het eerst mee naar het atelier van haar vader in Amsterdam. De sfeer daar, de schimmellucht van natte lappen, de half verkruimelde kleibeelden, een aardse geur van paddestoelen en mos maakte het voor haar duidelijk dat zij ook in zo'n atelier wilde gaan wonen. De keus voor een beeldhouwopleiding werd door haar moeder echter niet met gejuich ontvangen. Toch zet ze door. In 1950 volgde zij gedurende een jaar een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam. Van 1951 - 1956 werd zij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam opgeleid door Piet Esser een echte boetseerder. Toen zij tijdens haar opleiding op de academie in het atelier van beeldhouwer Jan Meefout zag hoe hij bezig was met beiteltjes, slijpen en schuren stond haar besluit helemaal vast. Nel van Lith ontving in 1967 een beurs van het Ministerie van C.R.M. voor een studiereis naar Egypte en in 1981 kreeg zij de Gouden medaille van Arti uitgereikt, een eerbetoon van de leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging 'Arti et Amicitiae' aan een eigentijdse collega.

Nel van Lith trouwde met de beeldhouwer Adam Jansma met wie ze vier kinderen kreeg. Ze woonden in de Swammerdamstraat in Amsterdam-Oost. Onder de woning was een souterrain annex atelier. Op 10 november 1965 kwam Jansma op 36-jarige leeftijd om het leven door een verkeersongeval. In de jaren zeventig betrok Van Lith een boerderij aan het Gein bij Abcoude. Zij combineerde het moederschap met het beeldhouwen en werkte vaak ’s nachts, waardoor ze snel leerde werken. Tot 1995 woonde en werkte Nel van Lith in Abcoude, waar zij beeldhouwles gegeven heeft aan de toenmalige kroonprinses Beatrix. Vandaar verhuisde de beeldhouwster naar Biddinghuizen. Sinds eind 2016 noemt zij Drenthe haar woonplaats. Nel van Lith behoort tot de belangrijkste Nederlandse na-oorlogse beeldhouwers. Zij heeft een breed en veelzijdig oeuvre, waarin zij zich zowel op het gebied van de abstractie als dat van het realisme begeeft. Zij werkt zowel in steen als in brons. Dat hakken in ruwe steen doet zij graag, maar met evenveel plezier boetseert zij portretten die uiteindelijk in brons worden gegoten. In de abstracte beelden past de kunstenares een eenvoudige, maar zeer uitgebalanceerde, haast organische vormentaal toe. De realistische werken omvatten ondermeer treffende portretbustes. De kunstenares maakt haar beelden niet om in een gebouw tentoon te stellen. Zij wil dat haar beelden ergens in de vrije ruimte een eigen leven gaan leiden. 

Na de troonsbestijging van Koningin Beatrix kreeg Nel van Lith in 1981 van de Rijksvoorlichtingsdienst de opdracht één van de officiële statieportretten van de Koningin te maken. Hare Majesteit poseerde zo'n 40 uur in haar atelier in Paleis Huis ten Bosch voor Van Lith. Van de portretbuste, die 42x38 cm groot is, werden ongeveer 40 exemplaren in brons gegoten die in 1982 bij overheidsinstellingen in heel Nederland geplaatst zijn. In het stadhuis van Amsterdam en van Almere stond o.a. één van deze portretten. De opdracht voor het portret van Beatrix heeft volgens Van Lith wat betreft de kansen voor haar werk eigenlijk niet zo goed uitgepakt. Nel van Lith is in hart en nieren een stenen beeldhouwer zoals zij dat zelf zegt. Maar na de opdracht voor de portretbuste heeft zij nooit meer een opdracht voor stenen beelden gekregen, alleen opdrachten voor bronzen portretten en dat heeft haar hogelijk dwars gezeten.

In Emmeloord zijn de kunstwerken 'Kop' en 'Oogst' te vinden, in Biddinghuizen staat het bronzen beeld 'De beeldhouwer' en in Swifterbant 'de Tweeling'. In november 2016 heeft de gemeente Dronten een derde kunstwerk aangekocht dat de titel 'Vluchtelingen' draagt. In Venlo vind je 'Levensbeeld' dat in 1977 geplaatst is. In Bergen NH staat het beeld 'Plastiek' (1983). In Amsterdam staat aan de Amstelveenseweg en in Slotervaart in het Eendrachtspark een kunstwerk van Van Lith.