De Branding

De Branding
De Branding De Branding De Branding De Branding

Plaats: Swifterbant

Locatie: Zuidsingel 32

Kunstenaar: Hedda Willem Buijs

Materiaal: keramische tegels

Jaar: 1967


Beschrijving:

Op de gevel van het schoolgebouw is een muurmozaïek aangebracht. In augustus 1967 startte de school met 64 leerlingen. Op 22 november kreeg de school bij de officiële opening de naam "de Branding". Het tegelmozaïek verwijst naar de naam van de school. De branding wordt hier afgebeeld in blauwgroene golven met witte koppen. In de hoge golven is nog net een boot met een rode schoorsteen zichtbaar.

Mozaïek is een techniek die sinds de oudheid gebruikt wordt. Gekleurde stukjes natuursteen en soms ook stukjes glas worden met de hand in specie ingelegd.

Kunstenaar

Hedda Willem Buijs is op 19 juli 1943 in Zeist geboren.  Hij deed zijn opleiding aan de Academie voor beeldende Kunsten in Arnhem aan de afdeling monumentale vormgeving. Buijs dankt zijn bekendheid onder meer aan zijn kunstwerken in de tuin van Paleis Soestdijk, in de Nationale Investeringsbank in Den Haag, in het Gouvernement in Maastricht en in de patiotuin van Politie Haaglanden. Zijn meest recente kunstwerken zijn een groot glasappliqué in basisschool 'De Schilderspoort' te Zevenaar en het roestvrijstalen kunstwerk 'Vogels' voor het nieuwe Deventer Ziekenhuis