Overstapje

Overstapje
Overstapje Overstapje Overstapje Overstapje Overstapje Overstapje Overstapje

Plaats: Lelystad

Locatie: Kwelder

Kunstenaar: Alfred van Werven

Materiaal: beton

Jaar: 1973

Beschrijving:

Aan de Kwelder op een muur, naast de ingang van een Kinderdagverblijf, bevond zich een muurdecoratie van Alfred van Werven. De kunstenaar voerde het wandreliëf uit in de sgraffito techniek, een oude techniek van gekleurde pleisterlagen, die in de jaren '50 van de 20e eeuw populair was. Het is een vrij plat plastiek opgebouwd uit drie lagen in verschillende kleuren. In de gekleurd natte pleisterlaag heeft hij een voorstelling gekrast, waardoor de oorspronkelijke ondergrond weer zichtbaar wordt. Je ziet enorme zonnebloemen, grote tulpen en zonnestralen. Tussen de tulpen zie je, rechts onder, spelende kinderen. Het geheel is uitgevoerd in de kleuren wit, grijs en rood.

De figuratieve aanpak en de toegankelijke voorstelling van dit wandreliëf sluiten nauw aan bij de opvattingen die in de jaren 70 van de vorige eeuw de beelden in de openbare ruimte beheersten. Met name wandreliëfs voor pcbs-scholen werden destijds bevolkt door spelende kinderen, bomen en planten, vissen en vogels. Religieuze symboliek was in alle opzichten beeldbepalend en onlosmakelijk verbonden met de Bijbelse grondslagen van de scholen waarvoor de wandversieringen gemaakt werden. De zonnebloem is het symbool van het gezicht dat altijd naar het licht (Christus) is gedraaid.

De titel “Overstapje” is in het midden zichtbaar. In de rechter bovenhoek zie je de signatuur van Van Werven en de datum 1 – 9 – ’73.

Eind 2013 is het schoolgebouw gesloopt en verdween ook de sgrafitto van Alfred van Werven.

Kunstenaar

Alfred August van Werven werd op 13 oktober 1920 in Nijmegen geboren en volgde vier jaar lang een opleiding voor de acte MO tekenen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarna aan de Academie in Den Haag een jaar grafiek en tenslotte aan de Hochschule für Kunst und Gestaltung in Graz een jaar beeldhouwen. Een veelzijdige opleiding, die resulteerde in een grote variatie aan scheppingen. Hij was een belangrijk beeldend kunstenaar op het gebied van de monumentale kunst en binnenhuisarchitectuur voor scholen, kerken en openbare gebouwen. Hij werkte verhalend in figuratieve, sterk gestileerde stijl.

Alfred van Werven woonden en werkte in Rotterdam, Zeist, Zuidwolde en Lutten (gemeente Hardenberg). In de jaren 1970 woonde hij in Lelystad. Van Werven was een integer en gedreven kunstenaar die zich niet voor honderd, maar voor heel veel meer procent inzette. Die als het moest tegen iedereen inging om het werk zo te volvoeren zoals hij dacht dat het goed was. Een grote man met wapperende haren, grote handen die het meest precieze werk konden uitvoeren. Iemand die van tevoren wist dat zijn tijd afliep, en als een bezetene aan het werk bleef. Alfred van Werven stierf op 14 november 1979 in Zwolle, in de leeftijd van 59 jaar.

Van Werven heeft de Provincie Flevoland heel veel werk na gelaten. In Dronten maakte hij een 72 meter lange wandfries en ontwierp voor het Kerkcentrum de Ark het liturgisch interieur; preekstoel, doopvont en raamschildering. Bij de begraafplaats en in kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen zijn sculpturen van zijn hand te vinden. In Lelystad vind je de sculptures ‘Tweeklang’, ‘Goddelijke Hand’ en versierde hij de buitenwand van crematorium de Ölandhorst en maakte hij voor een school in sgrafitto techniek de muurdecoratie 'Overstapje' .

Laatste Update donderdag, 11 december 2014