Drie Koppen

Drie Koppen
Drie Koppen Drie Koppen Drie Koppen

Plaats: Ketelhaven

Locatie: Rendierweg - Colijnweg

Kunstenaar: Michel Bongertman

Materiaal: gips - kunststof

Jaar: 2000


Beschrijving:

Op de hoek van de Rendierweg en de Colijnweg staan op het land van de familie Salomons een soort bidkapelletjes, drie 'huisjes' met witte koppen erin. De kunstenaar Michel Bongertman maakte de beelden in 2000 voor Sunsation, het zonnewende festijn bij het observatorium van Robert Morris, het thema was 'Verjonging'. De drie koppen zijn een afgietsel van het hoofd van de Bogertman zelf, ze zijn gemaakt uit een mengsel van gips en kunststof en stellen de drie stadia van zijn “Zijn “ voor; de kunstenaar, de man en de jongen. Huisjes zijn een regelmatig terugkerend thema in het werk van de kunstenaar.

Toen Sunsation afgelopen was en de beelden opgeslagen zouden worden, stelde Wim Salomons aan Bongertman voor de drie huisjes tijdelijk bij hem op het land te zetten. Hij vond het leuke beelden en was benieuwd naar het effect dat ze voor hem zouden hebben als hij ze op zijn kavel zette. Dat effect bleek zo groot, dat hij de beelden niet meer kwijt wilde en besloot de koppen te kopen.

Kunstenaar

Michel Bongertman is op 8 februari 1966 geboren in Wijhe. Vanaf het moment dat hij een cursus beeldhouwen had gevolgd, wist hij wat hij wilde worden. Bongertman volgde 2 jaar een opleiding tot steenhouwer bij een werklozen project. Hierna volgde hij de Kunstacademie in Kampen met als afstudeerrichting beeldhouwen en liep stage in Zimbabwe. Deze stage heeft zijn kunst beïnvloed, Zimbabwe betekent huis van steen.

Zijn werk is symbolisch te noemen. Hij werkt met diverse materialen zoals hout, steen, brons en gips. Bongertman wil mensen geen betekenis opleggen met zijn werk, maar wil dat mensen hun eigen betekenis erin ontdekken. Hij wil mensen raken met zijn werk en emoties losmaken. Bongertma exposeerde in verscheidene projecten en bij de Kunstenaarsvereniging Flevoland. Hij werkt als docent beeldhouwen op het CKV in Dronten en Lelystad en aan de Vrije Academie in Nunspeet. Bongertman woont en werkt in Dronten.