Betonreliëf

Betonreliëf
Betonreliëf Betonreliëf Betonreliëf Betonreliëf

Plaats: Ketelhaven

Locatie: Vossemeerdijk 1

Kunstenaar: Gerard van Remmen

Materiaal: Beton

Jaar: 1956


Beschrijving:

Gemaal Colijn is van 1952 - 1956 gebouwd naar een ontwerp van de architect Dirk Roosenburg. De architect haakte aan bij een traditie die in die jaren bestond. Bij veel opdrachten werkte Roosenburg samen met beeldhouwers en schilders. Roosenburg stond een intensieve samenwerking tussen verschillende kunstvormen voor. De kunstenaars met wie de architect samenwerkte kende hij uit het Haagse circuit. Destijds mocht in het kader van de , 0,5 - 1 % van de bouwkosten aan kunst besteed worden. In overleg met de esthetisch adviseur van de P.T.T., Chris de Moor (1899-1981) werd een aantal kunstenaars uitgenodigd hiervoor ontwerpen te maken. De Haagse kunstenaar Gerard van Remmen verwierf de opdracht voor een kunstwerk voor gemaal Colijn. Van Remmen maakte in de gevel boven de ingang een betonnen ornament. Voor dit kunstwerk heeft de kunstenaar zich laten inspireren door de inpoldering. Van links naar rechts zien we; twee korenaren, die symbool staan voor de vruchtbaarheid van het nieuwe land. Vervolgens de aanleg van de dijk, het inpolderen en het inmeten van het nieuwe land en de vissen in de voormalige zee.

Voor het vervaardigen van dit reliëf is gebruikt gemaakt van twee gietvormen. In deze vormen is de specie gestort en getrild. Na het drogen zijn de twee delen boven de deur geplaatst en is de muur eromheen gemetseld. De voorstelling steekt niet uit de achtergrond maar is dieper gelegen dan het vlak waarin het is aangebracht. We spreken dan van een verzonken reliëf. Rechtsonder heeft van Remmen het kunstwerk gesigneerd.

Kunstenaar

Gerardus Hermanus (Gerard) van Remmen is op 16 april 1920 geboren in Den Haag. Hij studeerde van 1938 - 1942 beeldhouwen, bouwkunde en interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Van Remmen legde zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw toe op het gebruik van beton voor het maken van beelden en gevelversieringen. Beton of kunststeen heeft een aantal voordelen boven natuursteen. Door toepassing van een wapening kunnen grotere afmetingen worden gemaakt, het gieten maakt vrijere vormen mogelijk en door de samenstelling van de specie te wijzigen verandert de structuur en oppervalk. In Den Haag is een groot beton reliëf uit 1955 te vinden. In de jaren zestig is van Remmen zich gaan toeleggen op het maken van bronzen beelden. Hij maakte enkele abstracte, maar vooral veel figuratieve kunstwerken. Altijd zocht hij naar een harmonieuze opbouw en evenwicht. In de regio Den Haag zijn daar voorbeelden van te vinden zoals: Ridderkerk, Drie dansenden (1967) – Voorburg, Spelevaren (1968) – Cappelle aan de IJsel, De wonderbaalijke visvangst (1968) – Rijswijk, Twee pinquins met jong – Den Haag, Fontein met drie dansende meisjes. In Dronten bevindt zich het kunstwerk 'Zeiltjes' en in Ketelhaven en Lelystad-Haven een beton reliëf.

Gerard van Remmen is in 1994 overleden.