Steps Ahead

Steps Ahead
Steps Ahead Steps Ahead Steps Ahead Steps Ahead Steps Ahead

Plaats: Harderhaven

Locatie: Knardijk (N302)

Kunstenaar: Adam Colton

Materiaal: Potugees graniet

Jaar: 1996


Beschrijving:

In het Veluwemeer, ten noord-oosten van de Knardijk ligt een kunstwerk. Uit het water rijzen zeven grijze granieten blokken op die de vorm van een trap hebben. Het hoogste blok steekt ongeveer vier meter boven het wateroppervlakte uit. De dijk van het nieuwe Flevoland en het oude Harderwijk verdiende een blikvanger vond de Provincie Gelderland. De kunstenaar Adam Colton werd gevraagd een kunstwerk te maken. In mei 1996 werd de sculptuur geplaatst. Hangend aan een kraan legde Colton nog even de laatste hand aan het kunstwerk. Behalve de provincie Gelderland heeft ook de gemeente Harderwijk meebetaald aan de sculptuur. De plaatsing is mede tot stand gekomen dankzij de inzet van ir c. Venema, hoofd directie IJsselmeer van Rijkswaterstaat.

Op 12 juli werd het kunstwerk vanaf een speedboot officieel onthuld. De kunstenaar sprong van boord, beklom zijn kunstwerk en slingerde een fles campagne aan een touw in de handen van gedeputeerde Marian Louppen-Laurent. Vervolgens werd het kunstwerk onder het toeziend oog van wethouder J. Versteeg gedoopt. Omdat het kunstwerk in ondiep water ligt, moesten de genodigde het schouwspel van een afstand vanaf een rondvaartboot aanschouwen. Bron: SNV Courant.

Belangrijke inspiratiebron voor het kunstwerk was de Jantar Matar bij de Indiase stad Jaipur, het grootste gebouwde astrologische observatorium in de wereld. Het is in het begin van de 18e eeuw opgericht door Maharadja Sawai Jai Singh II en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Van één van de bouwwerken eindigen de traptreden in het water. Dat werd geduid als de toegang naar het verdwenen mytische eilandenrijk Atlantis. De vorm van de verschillende onderdelen van het kunstwerk van Adam Colton lijkt op een geabstraheerde versie van deze Jantar Mantar.  Bron: Collectie Gelderland.

De kunstenaar gaf het kunstwerk de titel 'Steps Ahead' mee, maar binnen de kortste keren stond het als de ‘Verzonken Stad’ bekend. De schots en scheef staande blokken, waarin traptreden zijn uitgehakt, doen denken aan de archaïsche architectuurelementen van een verzonken stad. Volgens Colton zelf roepen zijn stenen een sfeer van verlatenheid op, een restant verleden tijd. Het kunstwerk laat ruimte voor het spel met schaduwen en licht. Op een zonnige dag tekenen de vormen zich duidelijk af tegen de lucht en ziet men een scherpe tegenstelling tussen licht en donker. Wanneer het een grauwe regenachtige dag is zal men 'Steps Ahead' niet zo goed waarnemen, het grijze materiaal gaat op in het grijs van het water en de lucht. Het kunstwerk is eigendom van de gemeente Harderwijk.

Kunstenaar

Adam James Colton is op 21 april 1957 in Manchester (Groot Britannië) geboren. Hij bezocht van 1975 tot 1980 the Camberwell School of Arts and Crafts in Londen. Aansluitend studeerde hij van 1980 tot 1981 aan de Manchester Polytechnic. Hij vestigde zich in Nederland en vervolgde zijn studie bij Ateliers '63 in Haarlem.

Het werk van Colton wordt klassiek genoemd omdat de kunstenaar het ambachtelijke scheppingsproces in ere hersteld. Hij hakt in steen zoals ook klassieke beeldhouwers dat deden. Midden jaren tachtig van de twintigste eeuw, maakte hij de zogenaamde 'Carvings'. De veelal liggende blokken graniet, kalksteen of zandsteen zijn voorzien van profielen en uitsparingen. De beelden lijken op reconstructies of resten van pilasters, drempels of trappen die op een archeologische vindplaats aangetroffen werden en daarna weer in elkaar zijn gepast.

De kunstenaar woont en werkt in Amsterdam. Hij maakt de laatste jaren vooral ‘blobs’ (blob is het Engelse woord voor klodder), abstracte beelden die iets organisch hebben. De beelden zien eruit als bubbels of paddestoelachtige groeisels. Het zijn vloer- of wandsculpturen waar de ronde uitstulpingen even belangrijk zijn als de uitgeholde vormen.

Adam Colton ontving in 1987 de Charlotte van Pallandtprijs voor beeldhouwkunst. In 1989 won hij de Lage Landen Kunstprijs in het kader van de KunstRai en in 1991 werd Colton winnaar van de Sandberg-prijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. In 1986 kreeg hij de Aanmoedigingsprijs Beeldende Kunst AFK en in 1991 een Werkbeurs Beeldende Kunsten.