Klimaatmonument

Klimaatmonument
Klimaatmonument Klimaatmonument Klimaatmonument Klimaatmonument Klimaatmonument Klimaatmonument

Plaats: Harderhaven

Locatie: Ganzenweg, rotonde N302 / N707

Kunstenaar: onbekend

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2011


Beschrijving:

In Nederland steunt het Wereld Natuur Fonds een reizend klimaatmonument. Het monument is een initiatief van Novem (Nederlandse organisatie voor energie en milieu) en wordt toegekend aan gemeentes die klimaatbeleid hoog in het vaandel hebben staan en inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties nauw bij de uitvoering ervan betrekken. De prijs is een wisseltrofee en mag tijdelijk in een winnende gemeente staan. Het monument is een driedimensionale weergave van het internationale klimaatsymbool dat op initiatief van het Wereld Natuur Fonds is ontwikkeld.

Het kunstwerk is drie meter hoog en stelt de wereldbol voor als een brandende kaars, de poolkap smelt als gevolg van het broeikaseffect. Het symboliseert het belang van zuinig omgaan met energie en het verder verduurzamen hiervan. Alphen aan den Rijn kreeg in mei 2004 als eerste gemeente het klimaatmonument toegekend.

In november 2010 is Zeewolde voor de derde keer winnaar geworden van het nationale klimaatmonument. Ditmaal samen met de gemeenten Dronten, Lelystad en de provincie Flevoland voor de inspanningen voor reductie van C02. Dat betekende dat het monument nu definitief binnen de provincie mocht blijven.

Op 16 mei onthulde staatssecretaris Joop Atsma het kunstwerk dat een cadeau is van het ministerie van Economische Zaken. Hiermee wil zij de provincie en de gemeenten Dronten, Zeewolde en Lelystad bedanken voor de inspanningen op het gebied van windenergie en energiebesparing. De wereldbol is geplaatst op de rotonde nabij Harderhaven. Deze plaats is gekozen vanwege de centrale ligging tussen de 3 gemeenten.

Voor de bouw van de Coupure Knardijk (2022) moest het Klimaatmonument verwijderd worden van de turborotonde. Waar het gebleven is is onbekend.