Veulen

Veulen
Veulen Veulen Veulen Veulen Veulen Veulen Veulen Veulen

Plaats: Lelystad

Locatie: Koopmanstraat

Kunstenaar: Floyd T. DeWitt

Materiaal: brons

Jaar: 1971

Beschrijving:

Midden in het Lelycenter staat op een betegelde sokkel een veulen. Een sierlijk diertje, zoals het daar staat. Op drie benen, het vierde aflikkend. Rustig kijkt het vanaf zijn plekje naar het winkelend publiek. Het is zo naturalistisch weergegeven dat menig voorbijganger de neiging krijgt om het even te aaien. Het veulen is aangekocht door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Floyd T. DeWitt. Aan de huid kan je zien dat de kunstenaar het beeld eerst heeft gemodelleerd voor het in brons werd gegoten.

Kunstenaar

Floyd Tennison DeWitt is op 25 augustus 1934 geboren in Wolf Point (Noordoost Montana) in de Verenigde Staten. In het indianenreservaat Fort Peak groeide hij op, omringd door paarden. Al jong had hij een voorliefde voor kunst en ging schilderen. In Minneapolis volgde hij de School of Arts. Tijdens zijn kunstopleiding was hij langere tijd trainer van racepaarden en maakt hij illustraties voor paarden vakbladen. In 1961 kwam hij naar Nederland en studeerde 6 jaar op een studiebeurs aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij kreeg o.a. les van Piet Esser, en dat is te zien aan het werk van Floyd T. DeWitt. Kenmerkend blijft de herkenbaarheid, zonder dat daarbij een al te gepolijste vormgeving gebruikt wordt. Floyd T. DeWitt, opgegroeid met paarden, paarden liefhebber, gebruikt ze vaak als onderwerp voor zijn sculpturen. Hij wist precies hoe ze in elkaar zaten en vanuit die kennis kon hij verder werken. Het liefst werkt DeWitt in brons. Ook ezels heeft hij meermalen uitgebeeld.

Her en der in Nederland zijn ezels en paarden van zijn hand te vinden, want in de tijd dat hij in Nederland woonde had hij veel succes. In Utrecht, in de Jan van Galenstraat, staat een groep van drie ezels. In het Lelycenter in Lelystad een veulen. In 1984 keerde hij terug naar de Verenigde Staten en woont en werkt hij weer in Montana.Laatste Update dinsdag, 17 juli 2012