Twee figuren

Twee figuren
Twee figuren Twee figuren Twee figuren Twee figuren Twee figuren Twee figuren

Plaats: Lelystad

Locatie: Houtribweg

Kunstenaar: Leo de Vries

Materiaal: natuursteen

Jaar: 1981

Beschrijving:

In 1981 werd in het kader van de percentageregeling beeldende kunst aan het Maerlant een sculptuur geplaats van de kunstenaar Leo de Vries. Een rechthoekige vormgeving als een soort pasblok. In het kunstwerk ‘Twee Figuren’ komt de voorkeur van Leo de Vries voor het steenhakken en de menselijke gestalte goed tot uitdrukking. De kunstenaar hakte de abstracte sculptuur en taille directe in natuursteen. Deze werkwijze levert een ruwe structuur op, die nauw aansluit bij de gesloten vorm van het beeld.

Hoewel de Vries abstraheert gaan zijn beelden altijd over mensen. De ronde volumes, die refereren aan het menselijk lichaam, worden begrenst door het blokachtige karakter van de natuursteen. In het kunstwerk ontstaat een contrast van recht, met de zaagmachine gesneden, stukken steen en de organische, levende vorm daartussen. Contrasten van mathematische (wiskundige) vormen en het leven. De rechthoekige vorm past bij de hoek in het gebouw de Waterwijzer, gebouwd naar een ontwerp van architect Jelle Jelles, waarbij het beeld geplaatst werd.

In 2012 is het kunstwerk verwijderd in verband met de sloop van de Waterwijzer. In oktober 2012 heeft het kunstwerk een nieuwe plek gekregen in het park tussen het Galjoen en de Punter.

Kunstenaar

Leonard Andries (Leo) de Vries werd in 1932 in Amsterdam geboren. In 1951 volgde hij aan de Rijksomscholing Haarlemmerweg een vakopleiding tot steenhouwer. Waarna hij van 1952 - 1957 studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daar kreeg hij les van Piet Esser, die hem stimuleerde zich in veel richtingen te oriënteren. Toch bleek dat de Vries zich het meest tot het steenhakken aangetrokken voelde. De steen is voor hem het belangrijkst. “Het blok zoals de groeve dat oplevert”. Leo de Vries was  een steenhouwer pur sang. Niet in de grove zin van het woord, want hij bewerkte zijn materiaal met uiterste precieze. De kunstenaar nam in zijn beelden het materiaal als uitgangspunt. Dit betekende dat bij zijn stenen beelden het karakter van het oorspronkelijke stuk steen duidelijk herkenbaar bleef. Hoewel hij ook in hout en brons werkte, was steen zijn favoriete materiaal. De brokken die hij bij de steenhouwer uitzocht, bewerkte hij en taille directe. Bijna al zijn sculpturen balanceren tussen totale abstractie en figuratie en doen wel denken aan de organische beelden van Henry Moore.

De menselijke gestalte inspireerde hem. Hij gebruikte de menselijke vorm, sterk geabstraheerd in een samenspel van een spanning tussen de verschillende vlakken en vormen. Daarbij spelen de ruimtes tussen die vlakken en vormen ook een rol. Na zijn opleiding was de Vries van 1958 – 1964 docent aan de Academie waar hij zelf zijn opleiding heeft genoten. In 1962 richtte Leo de Vries samen met negen andere kunstenaars de groep Scorpio op. Van 1975 – 1986 was hij docent aan de Academie voor Beeldende vorming Opleiding Leraren Tehatex in Amsterdam. Leo de Vries is op 15 maart 1994 aan longkanker overleden in zijn woonplaats Amsterdam.

In de openbare ruimte van onder andere Amsterdam, Leiden, Utrecht en Lelystad is werk van Leo de Vries te vinden.

Laatste Update vrijdag, 10 oktober 2014