Superkarren

Superkarren
Superkarren Superkarren Superkarren Superkarren Superkarren Superkarren Superkarren Superkarren

Plaats: Lelystad

Locatie: Jol 37-00

Kunstenaar: Elselien van der Graaf

Materiaal: brons

Jaar: 1983

Beschrijving:

'Superkarren' is de naam die in de volksmond aan deze beeldengroep is gegeven. 'Supermarkt' is de naam die de Utrechtse kunstenares Elselien van der Graaf aan deze groep gaf. Een verzameling bronzen plakken, flappen eigenlijk. Maar samen zijn ze heel herkenbaar. Het beeld geeft vorm aan de basis van het dagelijkse huishouden. De maakster heeft getracht een herhaling gestalte te geven van wat men zojuist in de supermarkt meemaakt.

Het beeld is gemaakt voor een plek aan de Neringweg nabij het fietspad richting Wold. Aan de ene kant zit de caissière, klaar om de volgende klant te helpen. Aan de andere kant van het fietspad, symbolisch voor een hele lange rij, drie figuren met hun winkelwagentjes. 'Supperkarren' is gestileerd vormgegeven, de figuren hebben bijvoorbeeld geen herkenbare gelaatstrekken en hun kleding is allen aangeduid. Toen de beeldengroep geplaatst werd was het nog één grote zandvlakte. Hoe het er uiteindelijk uit zou komen te zien, moest Elselien van der Graaf zich van een plattegrond voorstellen.

In verband met de herontwikkeling van het Zilverparkgebied is het kunstwerk verplaatst. Na een reparatie is het geplaatst in buurtwinkelcentrum de Jol. Met het doorknippen van een rood-wit-blauw lint heeft wethouder Jop Fackeldey van kunst en cultuur op12 februari 2010 het kunstwerk ‘Superkarren’ in het vernieuwde winkelcentrum in de Jol officieel onthuld. De kunstenares Elselien van der Graaf was bij de onthulling aanwezig. De beeldengroep staat dichterbij elkaar dan op de oude locatie.

Kunstenaar

Elselien van der Graaf is in 1949 geboren. Zij studeerde van 1968 tot 1972 monumentale kunst aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. In het vroege werk van Elselien de Graaf komt het abstracte lijnenspel op de eerste plaats. Vervolgens de uitdrukking van de karakters en uiteindelijk het verhaal. Zij maakt vaak een bij elkaar behorende groep van beelden. De kunstenares is geïnspireerd door modeltekenen. Zij maakt bronzen sculpturen waarin de stemming, de sfeer en evenwicht van het figuur belangrijk zijn. Elselien van der Graaf maakt beelden in opdracht van gemeenten, bedrijven en particulieren. Haar vroegste werk was overwegend figuratief, zoals bijv. Supperkarren in Lelystad. Geleidelijk werd haar werk abstracter. Uiteindelijk zocht zij met haar 'beelden in twee lijnen' naar de meest pure essentie van lichaamshoudingen. Twee studiereizen naar Spanje (2002) en Portugal (2003) markeren het begin van een nieuwe periode.

In Lelystad staat het kunstwerk 'Supperkarren' (1983). Voor de rechtbank in Utrecht staat het beeld 'Vrouwe Justitia (2001). Verder vind je werk van de kunstenares in Utrecht , Maarsenbroek, Maarsen, Noordwijk en Zegveld.

Laatste Update woensdag, 06 maart 2013