Steigerend Paard

Steigerend Paard
Steigerend Paard Steigerend Paard Steigerend Paard Steigerend Paard Steigerend Paard Steigerend Paard Steigerend Paard Steigerend Paard

Plaats: Lelystad

Locatie: Ziekenhuisweg / Zilverpark

Kunstenaar: Fons Bemelmans

Materiaal: brons

Jaar: 1985

Beschrijving:

Tegenover ziekenhuis St Jansdal Lelystad staat op een heuvel in het Zilverpark een bronzen kunstwerk van de Limburgse kunstenaar Fons Bemelmans. Op de linker hoef van het voorste been heeft Bemelmans het kunstwerk gesigneerd met FB. Het 'Steigerend Paard' is een schenking van N.V. Bouwfonds van Nederlandse Gemeenten ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de gemeente Lelystad in 1992. Het geabstraheerde, figuratieve kunstwerk is gegoten van brons. Het 2,38 m grote kunstwerk is op 3 november 1993 geplaatst op een sokkel in het groene gedeelte van het Zilverpark, dat een afscheiding vormt tussen het stadshart en het ziekenhuis. Het Zilverpark was nog niet af, de officiële onthulling van het beeld vond pas in 1994 plaats. 'Steigerend Paard' is niet gemaakt voor de plek waar het nu staat. Fons Bemelmans maakte het kunstwerk in 1985 voor de manifestatie "Beeld en route" in Diepenheim.

De kunstenaar maakt gebruik van een hoogst individueel organisch symbolisme dat wordt vormgegeven in gladde, perfect gegoten bronzen beelden. De samengebalde kracht en manlijkheid worden benadrukt door de levendige ronde vormen onder de strakke, gepolijste huid die zo typerend is voor de meeste beelden van Bemelmans. Het "Steigerend Paard" is een zeer dynamisch kunstwerk.

Kunstenaar

Alphons Willem Bernhard Johannes (Fons) Bemelmans werd op 8 januari 1938 in Maastricht geboren. Hij begon zijn opleiding als edelsmid in 1955 aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht waar hij in 1958 de St.-Lucasprijs won. Daarna studeerde hij van 1960 tot 1962 verder  aan de Keulner Werkshule bij Professor Ludwig Gies en tot 1963 bij Luciano Minguzzi aan de Accademia di belle Arti di Brera in Milaan. Als beeldhouwer en edelsmid hanteert hij een abstract figuratieve stijl.

Fons Bemelmans is een veelzijdig kunstenaar. De invloed van zijn Italiaanse scholing is terug te vinden in de typische strakke wijze van modelleren die met name voorkomt in de energieke torso’s van paarden die Bemelmans in de jaren zestig maakte. Later waren ook andere dieren uitgangspunt voor zijn beelden, en werkte hij meerdere malen aan mythologische voorstellingen, waarin ook mensfiguren een rol speelden. In de mensfiguren zijn zowel de langgerekte vormen van Marini te herkennen als de ronde, zachte vormen van de Britse beeldhouwer Henry Moore. Zelf bewonderde Bemelmans zijn collega’s Nic Jonk en Arthur Spronken. 

Bemelmans maakt monumentale kunst, klein plastiek, omgevingskunst, reliëfs, etsen en schilderijen. Het materiaal waarmee hij werk is: metaal, brons, hout, kunststof, papier en textiel. Hij staat vooral bekend om zijn prachtige bronzen beelden. Door heel Nederland staan beelden van hem zoals in Maastricht, Heerlen, Geleen, Venlo, Schijndel, Utrecht en Zwolle. In Lelystad en bij het RIV in Utrecht vind je een Steigerend Paard. In 1999 werd Fons Bemelmans geridderd in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn complete kunstoeuvre.

Laatste Update zaterdag, 10 oktober 2020