Schermen Oostvaardersdijk
Plaats: Lelystad en Almere
Locatie: Oostvaardersdijk
Kunstenaar: Arcadis landschapsarchitectuur
Materiaal: cortenstaal
Jaar: 2009
Beschrijving:
De Oostvaardersdijk is belangrijk voor de waterveiligheid van Flevoland. Het beschermt het gebied tegen overstromingen. Het waterpeil in het Markermeer ligt 3,5 tot 4,5 meter hoger dan in de Oostvaardersplassen. Op de dijk ligt de provinciale weg Almere-Lelystad. In 2000 is het Hemraadschap Fleverwaard met waterschap Noordoostpolder gefuseerd tot Waterschap Zuiderzeeland. In een bestuursovereenkomst tussen de provincie, het heemraadschap, het waterschap en het Rijk werd in 2000 vastgelegd dat het Rijk de dijken nog zou versterken zodat ze aan de destijds geldende landelijke veiligheidseisen voldeden.
Als afsluiting van de versterking kreeg ARCADIS landschapsarchitectuur van de Provincie Flevoland de opdracht om het bijzondere karakter van de Oostvaardersdijk te benadrukken voor passanten in het algemeen en recreanten en toeristen in het bijzonder. De 2 nieuw aangelegde uitkijkplekken langs de dijk en de entrees van de dijk bij de Knardijk bij Lelystad Haven en de Grote Vaartweg in Almere moesten geaccentueerd worden. De entrees dienden als poorten te gaan fungeren. Bij het ontwerp diende rekening gehouden te worden met de zeer strikte waterbouwkundige beperkingen, de gewenste beheervrije/robuuste uitvoering en de eisen ten aanzien van landschap (behoud weidsheid en passend bij de maat en schaal van dijk en landschap), natuur en verkeersveiligheid.
Arcadis koos voor een scherm van cortenstaal met beperkte hoogte. De roestbruine kleur van het materiaal past bij de natuurlijke omgeving van de dijk. Als verwijzing naar de omliggende natuurgebieden Oostvaardersplassen en Markermeer zijn 10 gestileerde vogelsilhouetten in het staal uitgesneden. Zo zijn de kiekendief, gans, roerdomp, fuut, wulp, rietzanger, aalscholver, lepelaar, stern en reiger te herkennen. De 4 schermen zijn in 2009 geplaatst en hebben samen een lengte ca. 1 km. Het schermen zijn zeer sterk, slijtvast en onderhoudsarm. Het project is met Europese subsidie gefinancieerd. Bron: Arcadis.