Het Opvliegertje

Het Opvliegertje
Het Opvliegertje Het Opvliegertje Het Opvliegertje Het Opvliegertje Het Opvliegertje Het Opvliegertje Het Opvliegertje Het Opvliegertje

Plaats: Lelystad

Locatie: Spaanderbank

Kunstenaar: Hans Ittmann

Materiaal: brons, staal

Jaar: 1970

Beschrijving:

Aan de Spaanderbank, vlakbij de basisschool Laetare staat een kunstwerk van Hans Ittmann uit 1970. Op het grasveld staat een 5 meter hoge stalen zuil met ronde en rechthoekige gaten. Op de zuil staat een gestileerde  vogel die weg wil vliegen van zijn sokkel. Aan de huid kun je duidelijk zien dat het beeld eerst geboetseerd is voordat het in brons werd gegoten.

In de jaren '70 van de 20e eeuw had de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders het beleid dat elke wijk een eigen kunstwerk kreeg. Kunstenaars kregen de opdracht om kunstwerken te ontwerpen die de eenvormigheid van de nieuwbouw moesten doorbreken. Het derde beeld dat in Lelystad geplaatst werd was 'Het Opvliegertje' van Hans Ittmann. Het beeld is gemaakt in de laatste periode van het leven van de kunstenaar waarin hij langzamerhand weer figuratieve elementen aan zijn werk begon toe te voegen.

Kunstenaar

Hans Ittmann is op 5 januari 1914 in Waalwijk als zoon van een notaris geboren. Van jongs af aan tekende Ittmann. In 1935 start hij een studie rechten in Amsterdam. Naast deze studie begint hij met schilderen. In 1941 rond hij zijn rechtenstudie af en deelt tot ontzetting van zijn familie mede dat hij kunstenaar wil worden. Ittmann neemt beeldhouwlessen bij de beeldhouwer Cephas Stauthamer (1899-1983). Met een beurs van de Franse staat volgt hij van 1946-1949 schilderlessen aan de “Ecole des Beaux Arts” in Parijs. Daarnaast gaat hij tussen 1948 en 1949 in de leer bij beeldhouwer Ossip Zadkine in diens atelier aan de Académie de la Grande Chamière en onderzoekt de uitdrukkingskracht van driedimensionale abstracte vormen. De beelden die Ittmann voor zijn vertrek naar Parijs maakte, zijn figuratief en speels. In Parijs ging hij meer gestileerde plastieken maken. In 1950 keert Ittmann terug naar Amsterdam en vindt aansluiting bij de abstract werkende kunstenaars van "Creatie". In 1955 was hij medeoprichter van Liga Nieuw Beelden

Hans Ittmann hield zich bezig met de abstracte schilderkunst. Naast schilder was hij ook beeldhouwer en voerde meerdere monumentale opdrachten uit, zowel in een expressieve stijl als later in een meer constructivistische vormentaal. Hij gebruikt een grote diversiteit aan stijlen en is één van de eerste Nederlandse kunstenaars die draadplastieken gaat maken. Vanuit de gedachte dat kunst en architectuur een geheel moesten vormen maakte Ittman een aantal grote sculpturen bij gebouwen. De laatste periode van zijn leven begon hij weer figuratieve elementen aan zijn werk toe te voegen.

Ittman leed aan longemfyseem en overlijdt op 12 november 1972 in Amsterdam aan een hartaanval.

Laatste Update zaterdag, 10 oktober 2020