Groei

Groei
Groei Groei Groei Groei Groei

Plaats: Lelystad

Locatie: Wold

Kunstenaar: Robert Bosari

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 1982


Beschrijving:

Op een grasveld in het Wold staat een abstract kunstwerk van de in Lelystad wonende kunstenaar Robert Bosari. Het zijn vier, rood-bruinkleurige zuilen die in hoogte verschillen. Ze zijn het symbool voor groei, vormgeving en vergankelijkheid. Het bij elkaar horen, het samen doen, de onderlinge communicatie tussen de mensen, is de inspiratiebron van dit kunstwerk geweest. De Groei is een kunstwerk van stevig samengebonden funderingspalen. Het is vervaardigd van cortenstaal.

Oorspronkelijk was dit werk bedoeld voor de Agorahof, maar daar zou het in de weg komen te staan. Daarom is voor de plek op het grasveld bij de entree van de Wijk Wold gekozen. Als Robert Bosari van te voren geweten had dat het kunstwerk op deze plek zou komen te staan, had hij het groter gemaakt.

Kunstenaar

De in Lelystad woonachtige kunstenaar Robert Bosari werd in 1950 geboren in Paramaribo (Suriname). Daar groeide hij op in een kindertehuis. Het kindertehuis was een maatschappijtje waar je voor jezelf moest opkomen en dat heeft ertoe bijgedragen dat Bosari is gaan tekenen.

In 1968 behaalde hij de lager-onderwijsakte tekenen. Daarna heeft hij de schildersopleiding aan het Nationaal Instituut voor Kunst en Cultuur in Paramaribo gedaan. Op 20-jarige leeftijd won Bosari de Prix van Suriname; een schilderwedstrijd. Het winnen van de prijs was voor hem een bevestiging om door te gaan met schilderen en tekenen. Dit ondanks afraden van zijn omgeving. In Suriname was geen geld te verdienen met kunst, ook had kunst geen aandacht. Hij verhuisde naar Nederland en volgde van 1973 tot 1978 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam de studies schilderen en beeldhouwen, met als bijvak fotografie. Vervolgens studeerde hij nog twee jaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam om de eerste graaf van de lerarenopleiding te halen. In 1979 kwam Robbert Bosari naar Lelystad en startte als docent bij het Centrum voor Kunstzinnige Vorming. In 1984 keerde Bosari voor 5 jaar terug naar Suriname. Hij kon daar als coördinator beeldende kunst aan de slag. Hij vond dit een geweldige kans om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de kunst in Suriname. Opeens werd de geldkraan door de nieuwe regering dichtgedraaid en kon hij zijn werk niet meer naar wens uitoefenen. Hij keerde terug naar Nederland, naar Lelystad.

In zijn werk legt Bosari een link tussen al zijn achtergronden, die van Oost en West. "Kunst komt eigenlijk tot stand door een bundeling van emoties". Bosari is een produktief kunstenaar. Het is niet ongebruikelijk dat hij van één onderwerp een hele serie maakt. Hij gaat dan steeds verder op dat onderwerp in, zo krijgt het geleidelijke Wayang. Daarnaast geven de dagelijkse indrukken van bloemen, planten, dieren en zijn eigen vorm. Grote inspiratiebron is het bekende Indonesische poppenspel de mensen hem inspiratie en aanleiding tot zijn creatieve kunstuitingen.

Naast het kunstwerk 'Groei' vind je bij enkele basisscholen in Lelystad speelobjecten, zoals uit steen opgetrokken blokken om op te klimmen, een houten piramide met glijpaal en een "landschapje" met trappetjes en heuveltjes. In de achtertuin van zijn huis aan de Horst in Lelystad staat een totempaal die hij heeft gemaakt voor de Almeerse kunstroute 'Omtrent deuren 2001'. In het kunstwerk zijn twaalf houten kistjes met deurtjes gevestigd, waar allerlei artikelen in zijn geplaatst; van kerstballen tot een minizwabber. Voor alle materialen heeft Robbert Bosari een bestemming. In Swifterbant vind je het kunstwerk 'Fontein'.