Ariadne

Ariadne
Ariadne Ariadne Ariadne Ariadne Ariadne Ariadne Ariadne Ariadne

Plaats: Lelystad

Locatie: Saerdam

Kunstenaar: Nynke Schepers

Materiaal: brons

Jaar: 1982

Beschrijving:

Ariadne is in de Griekse mythologie de dochter van Minos, koning van Kreta. Koning Minos was in het bezit van een mythologisch wezen, een Minotaurus, een monster met de kop en staart van een stier, maar het lichaam van een man. Ariadne werd verliefd op de Atheense held Theseus en is hem behulpzaam toen deze de Minotaurus doodde in het door de architect Daedalus gebouwde doolhof van het paleis bij Knossos. Eenmaal binnen in het doolhof was de uitgang niet meer te vinden. Ariadne had Theseus een kluwen touw gegeven. Deze had het touw aan de ingang van het doolhof vastgebonden zodat hij later de weg terug kon vinden. Daarna vluchtte Ariadne met hem weg, maar Theseus liet haar achter op het eiland Naxos en keerde terug naar Athene. De kunstenares Nynke Schepers beeldt Ariadne uit als een op de knieën zittende vrouwfiguur. Schepers heeft haar gemodelleerd en vervolgens in brons laten afgieten. In de huid zijn de sporen van het boetseren nog duidelijk zichtbaar.

In het kader van de percentageregeling beeldende kunst werd het kunstwerk 'Ariadne' in 1982 aan het Maerlant geplaatst. Het is door Schepers in opdracht van de Rijksgebouwendienst vervaardigd om de ruimte tussen de vleugels van het gebouw de Waterwijzer op te vullen. De Waterwijzer is in 1975 gebouwd naar een ontwerp van architect Jelle Jelles. In het voorjaar van 2012 is het kunstwerk verwijderd in verband met de sloop van de Waterwijzer. In oktober 2012 is 'Ariadne' geplaatst aan het Saerdam nabij de straat Zeepaert.

Kunstenaar

Nynke Schepers werd in 1935 geboren in Maracaïbo, Venezuela. Tot 1946 woonde zij in Nederlands Indië. Na de Vrije School in Den Haag studeerde ze een jaar in Genève aan de Académie des Beaux Arts en vervolgens ven 1955 tot 1960 aan de Rijksacademie  van Beeldende Kunsten te Amsterdam. In 1961 verwierf zij de Prix de Rome (zilveren erepenning). 

In 1967 wordt het beeld 'Vader met kind' dat door Nynke Schepers is vervaardigd, geplaatst op Plein 1960 in Amstelveen. Sinds 2003 staat dit kunstwerk op begraafplaats Zorgvlied waar het de functie vervult van monument voor vaders die geen graf hebben. Tot 1979 woonde Schepers in de omgeving van Amsterdam en was verbonden als docent aan de Rijksacademie. Daarna verhuisde zij naar de duinen in Noord-Holland. 

Laatste Update dinsdag, 04 november 2014