t Dok

t Dok
t Dok t Dok t Dok t Dok

Plaats: Dronten

Locatie: Educalaan 3

Kunstenaar: PTAH

Materiaal: beton, staal

Jaar: 1995

Beschrijving:

In verband met het 25-jarig bestaan van de gemeente Dronten in 1997 heeft het provinciaal bestuur het kunstwerk bij Sporthal 't Dok aan de gemeente aangeboden. Kleurige geometrische vormen van beton staan voor de ingang van de hal. Ook in, op en 'aan' het gebouw zijn deze vormen in de primaire kleuren rood, geel en blauw terug te vinden. De objecten worden onderling verbonden door kronkelende 'draden' van rood gelakt staal. Het kunstwerk is van architect John Hagel en kunstenaar Ad Kuijpers die onder de naam PTAH het kunstwerk voor de sporthal hebben bedacht. Wanneer een kunstwerk specifiek voor een bepaalde plek ontworpen en uitgevoerd is, spreken we van locatiegebonden kunst.

Kunstenaars

PTAH is een samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaar Ad Kuijper en architect John Hagel. Deze samenwerking is in 1995 ontstaan naar aanleiding van een opdracht van de gemeente Dronten voor het maken van toegepaste kunst in de sporthallen 't Dok.

De naam PTAH is onleend aan de Egyptische god Ptah, de goddelijke beschermer van ambachtslieden en kunstenaars die 'louter door gedachten en woorden de wereld heeft geschapen'. De drang tot het scheppen en vormgeven van de 'wereld om ons heen' heeft geleid tot bedenken en schrijven van het kunstmasterplan: 'De Magische 7', een idee, filosofie voor het creëren van een eigenzinnige uitstraling voor de gemeente Dronten, waarin de synergie tussen kunst en omgeving centraal staat. De basis van het idee is het getal zeven en het begrip element. Zeven is het getal van eenheid, van harmonie. Het is de som van het cijfer van de goddelijkheid (3) en de mens (4). Het is het getal voor de schepping.

Laatste Update dinsdag, 06 januari 2015