De zeiltjes

De zeiltjes
De zeiltjes De zeiltjes De zeiltjes De zeiltjes De zeiltjes De zeiltjes

Plaats: Dronten

Locatie: De Ketting 19, voor OSB de Uiterton

Kunstenaar: Gerard van Remmen

Materiaal: brons

Jaar: ca. 1966


Beschrijving:

Door gebruik te maken van de percentageregeling beeldende kunst, zijn vooral in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw veel kunstwerken geplaatst bij scholen. Men vond het destijds belangrijk om de opgroeiende jeugd in aanraking te brengen met beeldende kunst. Het bronzen kunstwerk "De zeiltjes" van kunstenaar Gerard van Remmen, dat voor basisschool De Uiterton staat, is daar een goed voorbeeld van. Een uiterton is het laatste baken dat een schip op weg naar open zee tegenkomt. Toen de school in 1966 werd geopend, lag ze aan de rand van het dorp, zodat ze daar als een uiterton fungeerde. Ook symbolisch heeft de naam een betekenis: de basisschool De Uiterton is namelijk de laatste school die het kind doorloopt voordat het de zee van scholen voor voortgezet onderwijs bereikt.

In het logo van de school is het kunstwerk terug te vinden. Op de zee vaart, omringd door hoge golven, een schip met bollen zeilen. Geen afbeelding van een bestaand scheepstype, maar een gestileerd zeilschip. De kunstenaar heeft door weglaten van details de vorm vereenvoudigd. De huid van het beeld laat vaag de sporen van het boetseren zien. Het vrij gladde oppervlakte, de afgeronde vormen en smalle openingen zorgen voor een spel van licht en schaduw.

Kunstenaar

Gerardus Hermanus (Gerard) van Remmen is op 16 april 1920 geboren in Den Haag. Hij studeerde van 1938 - 1942 beeldhouwen, bouwkunde en interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Van Remmen legde zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw toe op het gebruik van beton voor het maken van beelden en gevelversieringen. Beton of kunststeen heeft een aantal voordelen boven natuursteen. Door toepassing van een wapening kunnen grotere afmetingen worden gemaakt, het gieten maakt vrijere vormen mogelijk en door de samenstelling van de specie te wijzigen verandert de structuur en oppervalk. In Den Haag is een groot beton reliëf uit 1955 te vinden. In de jaren zestig is van Remmen zich gaan toeleggen op het maken van bronzen beelden. Hij maakte enkele abstracte, maar vooral veel figuratieve kunstwerken. Altijd zocht hij naar een harmonieuze opbouw en evenwicht. In de regio Den Haag zijn daar voorbeelden van te vinden zoals: Ridderkerk, Drie dansenden (1967) – Voorburg, Spelevaren (1968) – Cappelle aan de IJsel, De wonderbaalijke visvangst (1968) – Rijswijk, Twee pinquins met jong – Den Haag, Fontein met drie dansende meisjes. In Dronten bevindt zich het kunstwerk 'Zeiltjes' en in Ketelhaven en Lelystad-Haven een beton reliëf.

Gerard van Remmen is in 1994 overleden.