De Verdwenen Zee

De Verdwenen Zee
De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee De Verdwenen Zee

Plaats: Dronten

Locatie: De Rede 1

Kunstenaar: Theo van Amstel

Materiaal: baksteen

Jaar: 1982

Beschrijving:

Het gemeentehuis aan de Rede werd in 1982 gebouwd naar een ontwerp van architect Piet Tauber. De voor- en zijgevel toont een baksteenreliëf. Omdat het gemeentehuis een beton skelet heeft, zodat de muren niet dragend zijn, was het technisch mogelijk de gevel te voorzien van siermetselwerk. Het gemetselde reliëf "De Verdwenen Zee" is ontworpen door Theo van Amstel uit Son. De heer Gijs Ligtenberg, destijds metselaar bij gemeentewerken Dronten heeft het kunstwerk vervaardigd. Baksteen is eeuwenlang het meest gebruikte Nederlandse bouwmateriaal geweest. Door verschillende baksteenverbanden en metselrichtingen toe te passen ontstond dit reliëf  dat een voorbeeld is van sierend gebruik van baksteen. Het zonlicht zorgt voor een wisselende lichtinval waardoor het reliëf er steeds anders uitziet.

Op de plek van waaruit Dronten bestuurd wordt is de waterlijn van de voormalige Zuiderzee zichtbaar. De zeilschepen, de beweging van wind en water, het hoge water van weleer is in dit baksteenreliëf verbeeld op de buitenmuur van de raadzaal.

Bron: Flevokunstkaart.

Kunstenaar

Theodoor Adriaan Arnold Maria (Theo) van Amstel werd op 1 april 1927 in Son geboren. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Daarna studeerde hij monumentale kunst aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam waar hij onder andere les had van Charles Roelofsz. Van Amstel was schilder, aquarelist, tekenaar, beeldhouwer en maakte werken in de architectuur zoals glas- en baksteenmozaïeken. Aanvankelijk werkt hij figuratief, maar gaat omstreeks 1968 abstraheren. Veel van zijn werk is te vinden in Son en Breugel. In Eindhoven vind je in het Designhuis (voormalig Kantongerecht) het metselmozaïek 'Sodoma en Gomorra' (steenzetter Giel Fijen) en in Dronten 'De Vedwenen Zee'. Theo van Amstel overleed op 26 juni 2010 op 82-jarige leeftijd in Turnhout.

Laatste Update zondag, 03 maart 2013