Diana, godin van de jacht

Diana, godin van de jacht
Diana, godin van de jacht Diana, godin van de jacht Diana, godin van de jacht Diana, godin van de jacht Diana, godin van de jacht Diana, godin van de jacht

Plaats: Tollebeek

Locatie: Hertshoren

Kunstenaar: Kiny Copinga

Materiaal: brons

Jaar: 1995


Beschrijving:

In de Middeleeuwen bestond er een landgoed met de naam Tollebeke. De overleving wil dat het een streek was waar veel gejaagd werd. Het jongste polderdorp heeft de naam Tollebeek gekregen en is ontworpen door Dr. Ir. Thomas Nix uit Rotterdam. Karakteristiek voor het dorp is de groene zone die het dorp omlijst. In deze groene zone, aan de Hertshoren, werd in 1995, ter gelegenheid van de uitbreiding Tollebeek Noord-West, het kunstwerk "Diana, godin van de jacht" geplaatst door het A.D. van Eckfonds. "Diana" heeft 18 jaar in Tollebeek gestaan, in de nacht van 29 op 30 augustus 2013 is het beeld van haar sokkel gerukt en ontvreemd.

Het kunstwerk was ontworpen door Kiny Copinga. Zij had Diana in was gemodelleerd en vervolgens in brons laten gieten. Diana is de Latijnse naam van Artemis en wordt gezien als de Romeinse godin van de jacht. Zij is de dochter van Jupiter (Zeus) en Latona (Leto) en de tweelingzus van Apollo. Kiny Copinga had de Romeinse godin afgebeeld als een lange slanke, moderne tors die op haar uitgestrekte rechter been stond. Van het linker been was slechts de aanzet zichtbaar. Dat het hier om de jachtgodin Diana ging zagen we aan haar attribuut, een pijlkoker met daarin pijlen, die zij aan een koord over haar linker schouder op de rug droeg. Zij was afgebeeld in een korte, dunne doorschijnende tuniek, zodat er niets in de weg zat als ze op jacht ging. 

Diana beleefde veel plezier aan de jacht, die zij gewoonlijk met haar tweelingbroer Apollo uitoefende. Diana en Apollo gaven de jagers geluk, maar waakten ervoor dat men niet meer dieren doodde dan men kon opeten. Diana is de beschermer van de dieren van het bos, vooral de jonge dieren. Op een liefdevolle beschermende manier draagt zij zorg voor het jonge leven, zowel in de natuur als onder de mensen. Diana wordt in de kunst vaak afgebeeld met pijl en boog en soms met een hert.

In het voorjaar en de zomer van 2013 zijn dertien bronzen kunstwerken in Noordoostpolder tijdelijk verwijderd voor onderhoud. Bij het terug plaatsen zijn ze van verankering voorzien om diefstal tegen te gaan. "Diana, godin van de jacht"  stond slechts enkele weken op de oude vertrouwde plek toen ze verdween. De gemeente Noordoostpolder heeft bij de politie aangifte gedaan van de diefstal.

Op 17 juni 2015 werd bij de lege plek het kunstwerk 'Verdwenen Diana' van kunstenaar Okke Weerstand onthuld.

Kunstenaar

Kiny Copinga-Scholten is op 30 augustus 1943 in Odoorn geboren. Al van jongs af aan wist Kiny dat ze naar de kunstacademie wilde. In 1960 ging zij studeren aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede (nu ArtEZ hogeschool voor de kunsten). Zij koos bewust voor de afdeling beeldhouwen, waar zij zich specialiseerde in het werken met boetseerwas. Voor zij zich vestigde als kunstenaar heeft ze een tijdje handvaardigheidles gegeven aan een opleiding voor ziekenverzorgsters.

Het werk van Kiny is het best als “abstract figuratieve” kunst te omschrijven. De kunstenares woont in Emmen en werkt dagelijks in haar atelier in het Drentse Valtermond. Hier komt zij tot rust, vindt zij inspiratie en kan zij zich uitleven in het vervaardigen van toegepaste kunst voor haar opdrachtgevers. Zij maakt voornamelijk beelden in brons. Haar handelsmerk is het gemuteerde lichaam. Meestal ontbreken hoofd of ledematen. Soms heeft ze het lichaam teruggebracht tot rudimentale (onontwikkelde) resten. Met als inspiratiebron de klassieke oudheid zijn vrouwenfiguren in gedeformeerde vorm vaak het onderwerp. De in statische houdingen uitgebeelde figuren krijgen dynamiek door de manier waarop de kleding gedrapeerd is. Als zij een opdracht uitvoert blijkt zij echter in staat te zijn concessies te doen aan haar eigen persoonlijkheid. Haar werk kenmerkt zich door het tijdloze karakter en door de combinatie van figuratie en abstractie.

Werk van haar vind je in Emmen bij de ABN-AMRO Bank, bij de ontvangsthal aan de kanaalzijde van de Jaarbeurs in Utrecht het kunstwerk 'Priesteres' (1995), op het Marktplein in Hardenberg. In Ootmarsum staat “Poaskearls” (1989), in Ommen staan verschillende beelden, op Schokland vind je het beeld ‘Geen weg terug' (2004) en in Tollebeek stond het kunstwerk 'Diana, godin van de jacht' uit 1995 dat in 2013 gestolen is.