Contact

Contact
Contact Contact Contact Contact Contact Contact Contact

Plaats: Espel

Locatie: Espelerweg / Westerringweg

Kunstenaar: Willem de Wolf en andere

Materiaal: verf

Jaar: 2000


Beschrijving:

Op de hoek van de Espelerweg en de Westerringweg, bij de entree van Espel, staat een transformatorhuisje. Het tot dan toe in de bosrand verscholen gebouwtje kwam met de aanleg van de rotonde, eind twintigste eeuw, meer in het zicht te liggen. Op initiatief van fotograaf Willem de Wolf, mede oprichter van de Kunstenaars Vereniging Flevoland (KVF) in 1989, werden kunstenaars benaderd en plannen gesmeed om het transformatorhuisje om te toveren tot blikvanger. In die tijd liep er binnen de KVF een project, waarvoor Europese subsidie beschikbaar was, om het contact met asielzoekende kunstenaars uit diverse asielzoekerscentra in Flevoland te bevorderen. Het gebouwtje is door vluchtelingen kunstenaars en kunstenaars van de KVF veranderd tot een blauw-wit kunstwerk. Kamal el Kafaghi (Irak), Raid Al-Jaboury (Irak), Fadul Mahfouz (Soudan), Bahram Sanek (Iran), Jacoba Schroevers (Lelystad), DAAD (Lelystad), Rolina Nell (Emmeloord) en Willem de Wolf (Espel) werkten vele uren samen aan de tot standkoming van dit kunstwerk. 

Bij het ontwerp werd toegelicht dat het kunstwerk uiting geeft aan haar omgeving. De blauw getrokken diagonalen en de daardoor ontstane blauwe en witte vlakken maken vanuit het zuiden de schaduwwerking van een windmolen zichtbaar, een weerspiegeling van het windmolenpark op de IJsselmeerdijk bij het dorp. Ook het motto 'Espel Bloeit' is verbeeld in de diverse kleurrijke bloeiwijzen en vormen in het blauwe vlak. Toen het kunstwerk op 30 april 2000 onthuld werd schilderde Fred Nijssen, alias DAAD, een contactdoos op het witte vlak van de westelijke muur. Hiermee werd de naam van het kunstwerk onthuld: 'Contact'. Dat is waar het om gaat in Espel. Interactie tussen dorpelingen onderling en de wereld daarbuiten. Zo wordt er gebouwd aan een samenleving waar ruimte is voor iedereen, ongeacht herkomst, ras, geloof of wat dan ook. Onderlinge verschillen geven juist kleur en dynamiek.

Zie ook: KVF

Bron: Uitgesproken Espel

Twintig jaar onderscheidde dit transformatorhuisje zich door de kleurige schildering van alle andere exemplaren in de polder en was het een eyecatcher voor het dorp. Ontdaan van de kleurenpracht is het huisje nog slechts een onopvallend bakstenen gebouwtje. Alleen de verfrestanten op de dakpannen herinneren nog aan tijden van weleer.