Kotter UK 284

Kotter UK 284
Kotter UK 284 Kotter UK 284 Kotter UK 284

Plaats: Urk

Locatie: Middelbuurt 118

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: natuursteen / keramiek

Jaar: 1991


Beschrijving:

Op de voorgevel van de Cornelis Zeemanschool aan de Middelbuurt hangt een plaquette met de naam van de school. In 1970 waren er bouwplannen voor een nieuwe school in het oude dorp. Men was van plan om via een prijsvraag een goede naam voor de nieuwe school te kiezen. Maar het liep anders. De school werd vernoemd naar Cornelis Zeeman. Op 7 april 1970 bracht de net benoemde hoofdmeester Piet Loosman met enkele bestuursleden van de Schoolvereniging Rehoboth een bezoek aan de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in Utrecht. Dit bezoek was ter voorbereiding op het kiezen van de inrichting van de nieuw te bouwen school. Eén van de bestuursleden belde naar Urk en kreeg te horen dat Cees (Cornelis) Zeeman (1920 - 1970) plotseling was overleden op de leeftijd van 49 jaar. Omdat Cees Zeeman 27 jaar bestuurslid van de schoolvereniging was geweest opperde iemand om de nieuwe school naar hem te vernoemen. Dit voorstel werd door het bestuur van de Schoolvereniging Rehoboth overgenomen. 

Cornelis (Cees) Zeeman werd op 21 juni 1920 op Marken geboren. Zijn vader Cornelis viste met de MK 53 op de Zuiderzee. Door de aanleg van de Afsluitdijk stopte hij met vissen en werd sluiswachter in Andel. In 1937 werkte Cees als boekhouder bij een bedrijf in Woudrichem. In 1939 ging hij met het gezin mee naar Urk, waar vader Cornelis Zeeman per 1 augustus als havenmeester-kantonnier werd aangesteld. Cees werd begin 1940 opgeroepen voor het vervullen van de militaire dienst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij op een distributiekantoor en later werd hij kantoorhouder van de Amsterdamsche Bank in Enkhuizen. Vlak na de oorlog kreeg deze bank een zelfstandige vestiging op Urk, die gevestigd werd in een klein gebouwtje op het Wilhelminaplein, het pleintje voor de Bethelkerk, waar nu parkeerplaatsen zijn. In 1964 leidde een fusie met de Rotterdamsche Bank tot de Amsterdam-Rotterdam Bank oftewel AMRObank. Als kredietverstrekker en als adviseur heeft Cees Zeeman een heel belangrijke rol vervuld binnen de Urker visgemeenschap en in het verenigingsleven. Daarom is de naam Cornelis Zeeman synoniem met de enorme ontwikkeling en modernisering van de Urker vissersvloot, toen er omgeschakeld moest worden van vissen op de voormalige Zuiderzee naar de Noordzee. Bron: Schoolgids Cornelis Zeemanschool

In 1991 werd de Cornelis Zeemanschool vanuit het oude dorp verplaatst naar de nieuwbouwwijk van Urk. Voor op de voorgevel van het nieuwe schoolgebouw maakte de Urker kunstenaar Geert Weerstand een plaquette waarop de naam van de school is afgebeeld met daarboven een kotter, een S-spant zeilscheepje met een lage achtersteven. Op de vissersschepen is de lettercode van de thuishaven en een volgnummer aangebracht, evenals de naam van het schip. De UK 284 droeg de naam "Cornelis Zeeman", vandaar een mozaïek van de kotter UK 284. Een houten schip, onder volle zeilen met kluiver en bezaan, vaart over de blauwe golven van de zee. Aan het roer staat de schipper. 

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord en boven zijn bed hing een mozaiek van een zwarte kat. Dat sprak hem zo aan dat hij besloot dit ook eens te gaan proberen. Zijn vader noemde kunst een vak voor luie mensen. Daarom ging Geert ook de bouw in, als metselaar en tegelzetter, maar zijn hart lag bij het fröbelen met steentjes. Zijn moeder begreep dat. In een interview vertelde Geert dat hij het artistieke van haar heeft. In 1975 besloot Geert Weerstand om als hobby mozaïeken te gaan maken. Hij werkte tot 1981 als tegelzetter in de bouw. Daarna is hij als sociaal werker werkzaam geweest bij de stichting ‘Tot Heil des Volks’ in Amsterdam. Professionele kunstenaars brachten hem de ambachtelijke kant van het pottenbakken, boetseren en brandschilderen bij. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken en liet zich als kunstenaar bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Dezelfde dag kreeg hij een uitnodiging van een visbedrijf. Ze wilden iets artistieks in de hal van de nieuwbouw hebben. In 1997 begon hij, samen met zijn zoon Simon, een natuursteenbedrijf, dat hij in 2008 aan Simon overdeed. Sindsdien richt Geert Weerstand zich helemaal op de kunst. Eerst werkte hij met tegelafval dat in de mozaieken een nieuwe bestemming kreeg. Tegenwoordig maakt hij mozaïeken van glas.

Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je overal het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. op de gevel van Bakkerij Brouwer, in de hal van Talma Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijfspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014 vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.