Wandschildering en bloembakken

Wandschildering en bloembakken
Wandschildering en bloembakken Wandschildering en bloembakken Wandschildering en bloembakken Wandschildering en bloembakken Wandschildering en bloembakken Wandschildering en bloembakken Wandschildering en bloembakken

Plaats: Rutten

Locatie: Plantsoenweg

Kunstenaar: Dorpsjeugd o.l.v. Stefan Alberts

Materiaal: verf

Jaar: 2013


Beschrijving:

Door het wegvallen van het dorpshuis en de buurtsuper moest er het een en ander gebeuren om de troosteloze aanblik van het centrum van Rutten te verbeteren. Op 12 januari 2012 heeft de werkgroep Dorpsverfraaiing meegedaan met de wedstrijd ‘Kern met Pit’, een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, die hiermee de leefomgeving in dorpen en wijken wil verbeteren. Hier hebben ze € 1000.- gewonnen met het plan: “bloembakken in het centrum van Rutten, Rutten verfraaid”. 'Kern met Pit' daagde de bewoners uit om het project binnen een jaar te realiseren. In maart 2012 werden tijdens de jaarvergadering van dorpsbelang plannen gepresenteerd om het dorp op te fleuren. Een groep van 20 enthousiaste bewoners ging aan de slag met een Social Sofa. De drie basisscholen in Rutten werden door de werkgroep Dorpsverfraaiing benaderd om passende ontwerpen voor de bloembakken te maken. De kinderen hebben tekeningen gemaakt die betrekking hebben op het dorp zoals typische polderboerderijen, tulpen, een windmolen, een trekker en het kunstwerk Dorpsgevoel. De tekeningen zijn samengevoegd tot fraaie mozaïekontwerpen. Vijftien vrijwilligers gingen in het najaar van 2012 aan de slag om de 12 ontwerpen te verwerken op mozaïekplaten. Timmerman Ger Kadijk maakte 6 bloembakken van duurzaam eikenhout waarop de gemozaïekte platen bevestigd werden. Iedere bak kreeg aan twee, tegenover elkaar liggende, zijden een mozaïekplaat. De mozaïeken zijn gemaakt van vierkante glassteentjes. Op 13 april 2013 werden de bloembakken en de Social Sofa in het bijzijn van wethouder Ruifrok officieel onthuld. In de stromende regen werden de kleurige bakken op een treintje naar de Plantsoenweg gereden en voor De Stiepe geplaatst.

Verschillende leeftijdsgroepen werkten mee aan de verfraaiing van het centrum. In het kader van NOP-ART kwamen begin juni 2013 de jongeren uit het dorp bij elkaar om samen met Wytse Wierda, jongerenwerker van Carrefour, het uiteindelijke ontwerp te maken voor een graffiti op de muur van de voormalige supermarkt. Na overleg met de eigenaar van het pand was besloten deze met graffiti-schilderingen op te fleuren. Van 16 t/m 22 juni vierde Rutten het 60-jarig bestaan van het dorp. Op de dag voorafgaand aan de feestweek gingen 15 jongeren onder professionele leiding van graffiti-kunstenaar Stefan Alberts aan de slag. Bij het ontwerp was men uitgegaan van de naam van het dorp en de belangrijkste punten uit de dorpsvisie. De ontwerpen werden met graffiti spuitbussen uitgewerkt. Op de 6 panelen ontstonden rond de letters RUTTEN kleurige schilderingen. Als eerste spoot Alberts een tulp op de muur en legde uit hoe je het beste een afbeelding kunt opbouwen. "Maak eerst een opzet in een lichte kleur, dan kun je er altijd weer overheen spuiten als het niet naar je zin is". Er werd in groepjes van twee of drie aan één paneel samengewerkt. Naast tulpen zien we o.a. een koe, melkflessen en een windmolen afgebeeld. Bij de eerste letter T herinneren de jaartallen 1953-2013 aan het 60-jarig jubileum. Het klavertje vier bij de E is het beeldmerk van de dorpsvisie. Het staat voor geluk en voor de vier kwadranten waaruit Rutten is opgebouwd. En natuurlijk liet iedereen zijn of haar tag achter op de kunstmuur. Aan het eind van de middag opende dorpsvoorzitter Bert Philipsen de muurschildering door de letter N te voorzien van de 'tag' van dorpsbelang. Een graffiti-schildering, waarbij het werk zoals hier uit een 'outline' en een 'fill-in' bestaat, wordt een piece genoemd. Het eindresultaat van de piece is een combinatie tussen de ontwerpen van de jongeren en de inbreng en afwerking van Klaver 5 Different Designs. Bron: de Noordoostpolder

Kunstenaar

Stefan Alberts is geboren en getogen in Assendorp. De liefde voor graffiti werd in 1985 aangewakkerd. In die tijd wilde de dan 13-jarige Alberts leren breakdancen maar toen hij op televisie Style Wars zag, een documentaire over de hiphopcultuur in New York City  waar jongens de metro's van graffiti voorzagen, was hij verkocht. Na het zien van het programma begon hij onmiddellijk te schetsen. Tekenen lag hem altijd wel. "Stay Cool" stond er. Een paar maanden later spoot hij bij Assendorp zijn eerste tag op de muur. Hij had zijn naam nog niet gezet of hij werd opgepakt. Voor de kosten van het verwijderen van de graffiti moest hij opdraaien. Daarna maakte hij er een sport van om overal zijn (nieuwe) tag achter te laten tot het in 1988 goed mis ging. Er volgde een rechtszaak en hij kreeg een voorwaardelijke straf.

Alberts gooide het roer om en ging ieder weekend naar Amsterdam, waar gedoogplekken zijn voor graffiti-artiesten. In 1999 kreeg hij de gelegenheid om van zijn hobby zijn beroep te maken. Met zijn bedrijfje Klaver 5 Different Designs ontwerpt Alberts onder andere logo’s voor bedrijven, geeft hij graffiti-workshops en wordt hij regelmatig gevraagd om legaal zijn graffiti kunsten te ‘spuiten’ op bijvoorbeeld sporthallen en in kinderkamers. Ook internationaal heeft Alberts zijn sporen verdiend. Hij organiseert graffiti-workshops en rondleidingen in Berljn en heeft o.a. geëxposeerd in Las Vegas, San Francisco, Berlijn, Parijs en Toulouse. In de media wordt Stefan Alberts de graffitikoning van Nederland genoemd.