Wandschildering

Wandschildering
Wandschildering Wandschildering Wandschildering Wandschildering Wandschildering

Plaats: Rutten

Locatie: Muur voormalige supermarkt

Kunstenaar: Dorpsjeugd o.l.v. Stefan Alberts

Materiaal: verf

Jaar: 2013

Beschrijving:

Door het wegvallen van het dorpshuis en de buurtsuper moest er het een en ander gebeuren om de troosteloze aanblik van het centrum te verbeteren. In maart 2012 werden tijdens de jaarvergadering van dorpsbelang plannen gepresenteerd om het dorp op te fleuren. Een groep enthousiaste bewoners ging aan de slag met een Social Sofa en basisschoolleerlingen maakten tekeningen voor bloembakken met mozaïek. Begin juni 2013 kwamen de jongeren uit het dorp bij elkaar om samen met de jongerenwerker van Carrefour, Wytse Wierda, het uiteindelijke ontwerp te maken voor een graffiti op de muur van de voormalige supermarkt.

Op 15 juni gingen de 15 jongeren onder proffesionele leiding van graffiti-kunstenaar Stefan Alberts aan de slag. Bij het ontwerp was men uitgegaan van de naam van het dorp en de belangrijkste punten uit de dorpsvisie. De ontwerpen werden met graffiti spuitbussen uitgewerkt. Op de 6 panelen ontstonden rond de letters RUTTEN kleurige schilderingen. Als eerste spoot Alberts een tulp op de muur en legde uit hoe je het beste een afbeelding kunt opbouwen. "Maak eerst een opzet in een lichte kleur, dan kun je er altijd weer overheen spuiten als het niet naar je zin is". Er werd in groepjes van twee of drie aan één paneel samengewerkt. Naast tulpen zien we o.a. een koe, melkflessen en een windmolen afgebeeld. Bij de eerste letter T herinneren de jaartallen 1953-2013 aan het 60-jarig bestaan van het dorp. Het klavertje vier bij de E is het beeldmerk van de dorpsvisie. Het staat voor geluk en voor de vier kwadranten waaruit Rutten is opgebouwd. En natuurlijk liet iedereen zijn of haar tag achter op de kunstmuur. Aan het eind van de middag opende dorpsvoorzitter Bert Philipsen de muur door de letter N te voorzien van de 'tag' van dorpsbelang. Bron: de Noordoostpolder

Kunstenaar

Stefan Alberts is geboren en getogen in Assendorp. De liefde voor graffiti werd in 1985 aangewakkerd. In die tijd wilde de dan 13-jarige Alberts leren breakdancen maar toen hij op televisie Style Wars zag, een documentaire over de hiphopcultuur in New York City  waar jongens de metro's van graffiti voorzagen, was hij verkocht. Na het zien van het programma begon hij onmiddellijk te schetsen. Tekenen lag hem altijd wel. "Stay Cool" stond er. Een paar maanden later spoot hij bij Assendorp zijn eerste tag op de muur. Hij had zijn naam nog niet gezet of hij werd opgepakt. Voor de kosten van het verwijderen van de graffiti moest hij opdraaien. Daarna maakte hij er een sport van om overal zijn (nieuwe) tag achter te laten tot het in 1988 goed mis ging. Er volgde een rechtszaak en hij kreeg een voorwaardelijke straf.

Alberts gooide het roer om en ging ieder weekend naar Amsterdam, waar gedoogplekken zijn voor graffiti-artiesten. In 1999 kreeg hij de gelegenheid om van zijn hobby zijn beroep te maken. Met zijn bedrijfje Klaver 5 Different Designs ontwerpt Alberts onder andere logo’s voor bedrijven, geeft hij graffiti-workshops en wordt hij regelmatig gevraagd om legaal zijn graffiti kunsten te ‘spuiten’ op bijvoorbeeld sporthallen en in kinderkamers. Ook internationaal heeft Alberts zijn sporen verdiend. Hij organiseert graffiti-workshops en rondleidingen in Berljn en heeft o.a. geëxposeerd in Las Vegas, San Francisco, Berlijn, Parijs en Toulouse. In de media wordt Stefan Alberts de graffitikoning van Nederland genoemd.

Laatste Update donderdag, 08 november 2018