Social Sofa

Social Sofa
Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa

Plaats: Rutten

Locatie: Kamille / Lemsterpoort

Kunstenaar: I. Niekerk i.s.m. Hermes en Menzo

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2013


Beschrijving:

Sinds 2010 is de werkgroep Dorpsverfraaiing actief. Deze groep bestaat uit vrijwilligers die zich in het dorp inzetten om diverse initiatieven/projecten tot stand te brengen, wat gebeurd in goed overleg met het team IGW/Wijkbeheer. Het IGW (Integraal Gebiedsgericht Werken, een samenwerking tussen Mercatus, Carrefour, de Politie en de Gemeente) heeft het dorp Rutten een Social Sofa cadeau gedaan, een zitbank die is bedoeld om de verbinding tussen dorpsgenoten te stimuleren. De Social Sofa is bedacht door de cabaretière Karin Bruers. Het is een landelijk project, her en der in Nederland kun je deze kleurrijke kunstbanken vinden. De bedoeling van de projecten is dat het de wijk- of dorpsbewoners samenbrengt. Men ontwerpt samen, plakt samen en geniet samen op de nieuwe buurtsofa. Het ontwerp voor de sofa is gemaakt door de sinds 2006 in Rutten wonende grafisch ontwerper Ingemette Niekerk in samenwerking met Ingeborg Hermens en Karie-Anne Menzo. De bank is in de fabriek van De Jong Beton uit Alphen van restanten beton gegoten, vervolgens heeft het bedrijf Social Sofa het ontwerp, voorzien van kleurnummers, op de bank aangebracht. Een groep van 20 dorpbewoners heeft het mozaïek op de bank aangebracht. Steentje voor steentje ontstond een kleurig kunstwerk. Het is een honingraat motief geworden in verschillende tinten roze, rood en oranje, die naar de onderkant overgaan in groene en bruine tinten. Op de voorzijde zijn in het wit de omtrekken van tulpen, bijen, een libelle, een vlinder en een gans te zien. De achterkant is voornamelijk in blauwe tinten uitgevoerd. Hier zien we in wit de omtrekken van verschillende handen. De bank van ca. 1500 kilogram heeft een organische vorm en is 2.24 meter lang en 96 centimeter hoog. Op het diepste punt meet de sofa 71 centimeter. Voor het mozaïeken stond zo'n 200 uur gepland, maar uiteindelijk is er 600 uur aan de bank gewerkt.

Op 12 april 2013 is de Social Sofa bij de ingang van de wijk Valeriaan geplaatst. Tezamen met de bloembakken is de bank vervolgens, in het bijzijn van wethouder Ruifrok, officieel onthuld. Tijdens de onthulling las dorpsdichter Jan Hidding 'De Bank' voor, een gedicht over de Social Sofa. Tijdens de plechtigheid werd gemeld dat bij de bank een tafeltje geplaatst zou worden waarop het gedicht achter een glasplaat verwerkt wordt. Op 19 maart 2015 werd tijdens de algemene ledenvergadering van Dorpsbelang bekend gemaakt dat het tafeltje nog datzelfde jaar gerealiseerd zou worden. Het tafeltje is gemaakt door de werkgroep Dorpsverfraaiing. In tegenstelling tot wat er bij de onthulling van de Social Sofa werd verteld, is er gekozen voor een zeskantige met mozaïeksteentjes beplakte betonnen tafel in de stijl van de Social Sofa, met daarop het gedicht 'De Bank van Jan Hidding'.

Ik ben hier
om te praten
met wie mij bezit
en niet bang is
om te praten
over dit dorp
en zijn warmte
 
en
 
om te fluisteren over
hoe je kunt zitten
met de liefde
 
Ik ben hier
om te luisteren 
naar verhalen over
dit dorp en
het voelen van warmte in
een anker van klei.

Op 5 september 2015 werd het 'Social tafeltje', gefinancierd door het Coöperatiefonds Rabobank Noordoostpolder-Urk, onthuld door de ontwerpster, Ingemette Niekerk en de vrouw van de dorpsdichter, Lyanne Hidding,

 

De Social Sofa en het Social tafeltje staan langs het Rondje Rutten, een wandelpad van 3,13 km rond het dorp. Bij het opstellen van de dorpsvisie van Rutten kwam uit een enquette naar voren dat het Rondje Rutten aan een opknapbeurt toe was. De wandelroute moest toegankelijker en aantrekkelijker gemaakt worden. Bewegwijzering ontbrak. Er werd een plan ingediend bij Kern met Pit 2015. In november 2015 is de werkgroep Dorpsverfraaiing bezig gegaan met het maken van een 20-tal paaltjes voor de bewegwijzering. De paaltjes zijn van beton gegoten in een houten mal en gebaseerd op de dampalen bij de boerderijen in de Noordoostpolder. Bovenop de octogonale (achthoekige) palen prijkt een groen geschilderd klavertje vier. Dit is het beeldmerk van het dorp. Rutten is een kruisdorp. Twee doorgaande polderwegen die elkaar in het dorp kruisen. Dat levert het dorp vier kwadranten op. En zo kwamen de bewoners op een klavertje vier: ‘Rutten brengt geluk’. De paaltjes werden op 28 november 2015 langs de wandelroute geplaatst. De werkgroep Dorpsverfraaiing kreeg van Kern met Pit € 1000,- voor het project. Dat jaar was Espel de winnaar van de jaarlijkse Kern met Pit-trofee.