Dorpsgevoel

Dorpsgevoel
Dorpsgevoel Dorpsgevoel Dorpsgevoel Dorpsgevoel Dorpsgevoel

Plaats: Rutten

Locatie: Venelaan

Kunstenaar: Willem Hoogeveen

Materiaal: diverse materialen

Jaar: 2004


Beschrijving:

Aan de Venelaan, nabij de loswal, ligt in het grasveld een driehoekige bak gevuld met schelpen. De schelpen verwijzen naar de oude zeebodem. Vanuit de schelpen verrijst het kunstwerk. Vier rode pijlen dragen een polyester bol die van een dun laagje bladgoud is voorzien. Aan weerszijde van de bol een golf. Bovenin de bol is een schop gestoken. Om het kunstwerk heen staan drie hardhouten bankjes.

Voor het 50-jarig jubileum van Rutten in 2003 zou een nieuw kunstwerk gerealiseerd worden. Het bouwen van het kunstwerk duurde echter langer dan verwacht. Een jaar na het 50-jarig jubileum werd ‘Het Dorpsgevoel’ onthuld tijdens het dorpsfeest 2004. Het bijzondere kunstwerk is ontworpen, na intensief overleg met een initiatiefgroep, door kunstenaar Willem Hoogeveen uit Emmeloord. De initiatiefgroep wilde het dorp een kunstwerk geven dat vervaardigd is door jongeren uit het dorp.

Kunstenaar Willem Hoogeveen over het kunstwerk: "Het werk moet het Ruttense dorpsgevoel weergeven in een woelige wereld. De bol symboliseert Rutten, gewonnen uit de vroegere Zuiderzee (de golf). De 4 pijlen waarop de bol rust zijn de bewoners die van alle kanten uit het land kwamen na de drooglegging van de Noordoostpolder. De schop staat voor de opbouw van het dorp en het handelen van de mensen nu om de gemeenschap levendig te houden. De bankjes, die verschillend van lengte zijn, verbeelden de akkers van de boeren in het buitengebied. Deze kunnen gebruikt worden om met elkaar te praten en te roddelen".

in het programma Beeldspraak geeft de kunstenaar uitleg over het kunstwerk.

Bron: Jubileumboek 50 jaar Rutten en Omroep Flevoland

Kunstenaar

Wilhelmus Johannes Arnoldlus Maria (Willem) Hoogeveen is op 15 augustus 1946 in Stompwijk geboren. In zijn jeugd volgde hij een opleiding tot metaalbewerker en heeft dit beroep enkele jaren uitgeoefend. Toen hij werkeloos werd ging hij werken bij Loesje, en schreef teksten voor de posters. Daar leerde hij creatief denken. Hij ging schilderen en maakte objecten. Zo is hij in de kunst verzeild geraakt en vestigde zich als beeldend kunstenaar in Emmeloord.

Schilderen en drie dimensionale beelden maken gaf Willem Hoogeveen de vrijheid en ruimte die hij zocht. Hij maakte voor zijn kunst vaak gebruik van herkenbare vormen zoals mensen, handen, dieren, boten of gereedschap. Hierbij hield hij wel het gevoel voor de realiteit in het oog, maar gaf er een eigen draai aan zodat het allemaal net even anders is. Willems werk is kleurig, helder, luchtig, optimistisch met de realiteit van het leven als basis. De kunstwerken van Hoogeveen tonen zijn maatschappelijke betrokkenheid. In zijn duidelijk herkenbare stijl reageerde hij op de maatschappij en schopte er graag een beetje tegenaan. Daarnaast heeft de weidse vlakten van de Noordoostpolder, opgebouwd vanuit een ritme waarop je de klok gelijk kunt zetten, hem altijd gefascineerd, met genoegen doorbrak hij deze saaiheid. Kunstwerken van Willem Hoogeveen zijn o.a. te zien in Rutten (Dorpsgevoel), Kraggenburg (Monumenten Kraggenburg 60 jaar), Nagele (Mens en zijn polder 2012) en langs het Ketelzwerfpad en Nieuw Verleden. Langs het Ketelzwerfpad, nabij Ketelmeerweg 5, heeft hij 'Trabant' in klei (2007), 'Museum van Greetje' (2007), 'Surfvogel' (2013) en samen met Cor Sonke 'Vikingschip' (2007) gerealiseerd. Langs Nieuw Verleden, de kunstroute langs het Pionierspad, staat het kunstwerk 'Drie bomen en een stekje' (2011). Eind 2016 exposeerde Hoogeveen aan de Steenwijkerweg het kunstwerk 'de mussen'. Volgens hem kan 'getwitter' beter overgelaten worden aan vogels, want tussen mensen loopt het altijd maar uit de hand. 'De mussen' staan tegenwoordig ook aan de Ketelmeerweg. Het Ketelzwerfpad is sinds december 2020 ingekort waardoor de route niet meer langs de kunstwerken van Hoogeveen loopt. De nieuwe route, waarlangs het kunstwerk 'Bankje' staat, heet Sluitgatpad.

Hoogeveen heeft veel 'tijdelijke' kunstprojekten bij bijzondere evenementen in de Noordoostpolder gemaakt. In deze projecten stond vaak 'de mens' centraal. Zo voerde hij in 2012 twee tijdelijke kunstprojecten uit onder de titel 'De mens en zijn polder'. Na afloop van het project is één van de kunstwerken semi permanent voor museum Nagele opgesteld. Van 30 juli tot begin november 2014 stond het tijdelijk kunstwerk 'Mens' bij de rotonde Steenwijkerweg-Vollenhoverweg bij Marknesse. Het kunstwerk is ook op het perceel aan de Ketelmeerweg geplaatst. In 2015 maakte Hoogeveen samen met zijn broer Arnold in een geel tulpenveld bij Rutten een schaliegas kunstwerk. Op het kunstwerk was een persoon te zien die bij een boortoren vandaan naar een zon toe vlucht. Hiermee verbeeldde Hoogeveen de wens van de inwoners van Noordoostpolder; geen schaliegas, wél energie van zon en wind. In 2015 werd bij Hoogeveen een tumor in zijn ruggenmerg weggehaald waardoor hij een incomplete dwarsleasie opliep. Sindsdien moest hij de uitvoering van zijn kunstwerken aan anderen overlaten.

Van 30 november 2017 t/m 25 februari 2018 werd in Museum Nagele de expositie ‘Een fascinerende nieuwe wereld' gehouden. Willem Hoogeveen ontwierp als onderdeel van de expositie drie taferelen, 'feest, vissen en toekomst', die tijdelijk aan de drie toegangswegen naar Nagele geplaatst werden. In 2017 werd in de Noordoostpolder '75 jaar droog' gevierd en de vissen waren de eerste vluchtelingen uit de polder, zij moesten vluchten uit de polder omdat het water weg was en kwamen 75 jaar later terug om te kijken wat er van geworden is. In april 2020 stonden in één van de tulpenvelden van de Noordoostpolder de boodschap HOU VOL. De gemeente Noordoostpolder wilde tijdens de coronacrisis haar inwoners steunen en vroeg Hoogeveen een kunstwerk te ontwerpen. De tekst kreeg hij aangeleverd van de gemeente en het teken van het coronavirus verzon hij erbij. Het laatste kunstwerk dat hij gerealiseerd heeft was voor de 16e editie van de kunstroute in Natuurpark Lelystad, met het thema ‘Overbruggen’. Daarvoor maakte hij twee vogels, één op een ladder en de andere aan een polsstok. Die komen naar elkaar toe. Hoogeveen tekende de vogels en zijn zwager Wim Keuper uit Rutten zorgde voor de uitvoering in hout. 

Willem Hoogeveen overleed 7 september 2020 in zijn woonplaats Emmeloord. Hij is 73 jaar geworden.