Zandloper

Zandloper
Zandloper Zandloper Zandloper Zandloper Zandloper Zandloper Zandloper Zandloper

Plaats: Luttelgeest

Locatie: Schoolstraat

Kunstenaar: Karin Tuiten-Lijster

Materiaal: staal

Jaar: 2013

Beschrijving:

Kern met Pit is een jaarlijkse wedstrijd die sinds 1978 georganiseerd wordt door Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM). Via deze wedstrijd worden bewonersgroepen uitgedaagd om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. Wie dat voor elkaar krijgt ontvangt het predicaat Kern met Pit en €1000,-. Op de provinciale startbijeenkomst in januari 2012 presenteerde acht projecten zich in de Beurszaal van theater 't Voorhuys in Emmeloord.

Luttelgeest bracht 3 projecten in waaronder een kunstwerk ontworpen door Karin Tuiten-Lijster. Door het plaatsen van het kunstwerk verbetert de woonomgeving. Mensen zullen zich identificeren met het kunstwerk en daarmee aan het dorp. Uit een enquête die in 2008 gehouden is kwam van veel bewoners de behoefte voor een kunstwerk naar voren. Tijdens het 60-jarig bestaan van Luttelgeest in 2010 had de Culturele Commissie dit idee al willen realiseren, maar dat lukte niet. De Kern met Pit-jury was lovend en vond alle projecten 'waardig' genoeg om door te gaan. Luttelgeest kon met de realisering van het kunstwerk beginnen. De zandloper is vervaardigd door Peter van Driel van Mechanisatie- en Konstruktiebedrijf P.J. Van Driel uit Luttelgeest in samenwerking met Mark Hilderink van Machine Constructie Marknesse.

Op 30 april 2013, de dag van de troonswisseling, is het kunstwerk door look-a-likes van koningin Maxima en koning Willem-Alexander aan de Schoolstraat onthuld. Karin Tuiten heeft de tijd verbeeld in het 2 meter hoge stalen kunstwerk dat de vorm van een zandloper heeft. De zandloper heeft een driehoekig grondvlak. Op de drie zijden zijn verleden, heden en toekomst afgebeeld. Het verleden wordt verbeeld door middel van een vissersboot op de golven. Het heden door bouwstenen met daarboven een hand die Luttelgeest draagt. De stenen staan symbool voor de hechte samenleving en de hand die het dorp draagt staat voor het feit dat men in het dorp altijd de handen uit de mouwen wil steken. De toekomst wordt verbeeld door een boom die diepgeworteld is in de polderklei. In de bovenkant van het kunstwerk is de voorstelling uit het plaatstaal gesneden terwijl bij de onderkant de voorstelling erop is gelast. De zandloper is op een gemetselde sokkel geplaatst waarin stenen van huizen uit de buurt verwerkt zijn. Het kunstwerk dient als herinnering aan het 60-jarig jubileum van Luttelgeest, op één van de zijden lees je: 1950-Luttelgeest-2010.

Kunstenaar

Karin Tuiten-Lijster is in 1951 geboren in Marknesse en is opgegroeid in Emmeloord. Tegenwoordig woont ze in Luttelgeest waar zij werkt als decoratieschilder.

Laatste Update maandag, 06 oktober 2014