Social Sofa

Social Sofa
Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa

Plaats: Luttelgeest

Locatie: Oosterringweg / Gerberastraat

Kunstenaar: Ingrid Cordes, Karin Tuiten e.v.a.

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2012

Beschrijving:

Omdat Luttelgeest één van de dorpen in de Noordoostpolder is die met een groenbrigade werkt bood IGW (Integraal Gebiedsgericht Werken, een samenwerking tussen woningcorporatie Mercatus, Stichting Carrefour, de Politie en de Gemeente) het dorp een Social Sofa aan. Social Sofa is een landelijk project dat in 2005 door de cabaretière Karin Bruers bedacht is om de sociale verkilling tegen te gaan. Een sofa is een bank. Als meerdere mensen samen op een bank zitten ontstaat er sociaal contact, vandaar de naam Social Sofa. De naam is ook afgeleid van de werkwijze. De in beton gegoten bank wordt door vrijwilligers van mozaïek voorzien. Het beplakken zorgt voor saamhorigheid en de uiteindelijke bank vernieuwt de sociale contacten.

Het ontwerp voor de bank is ontstaan door ideeën van verschillende kunstenaars uit Luttelgeest. Ingrid Cordes en Karin Tuiten maakten in samenwerking met de andere organisatoren het definitieve ontwerp. In de bank zijn meerdere kenmerken van het dorp verwerkt zoals bloemen, fruit, kassen en veel rechte lijnen van de polder. Aan de achterkant van de sofa zijn huizen, de katholieke kerk en orchideeën in silhouet te zien. De hoge zijkant van de chaise longue verwijst naar het Zuiderzee verleden en de scheepswrakken die na de drooglegging in de polder gevonden zijn. In de zitting is een QR-code gemozaïekt die met de smartsphone te scannen is.

Het was de bedoeling dat tijdens het dorpsfeest op 15 en 16 juni 2012 in een 24-uurs marathon de bank met de steentjes beplakt zou worden, maar dat bleek onmogelijke. Vele dorpsbewoners hebben hun steentje bijgedragen, maar de klus werd niet geklaard. Vervolgens hebben tien vrijwilligers het werk afgerond. Op 10 augustus is de kleurige sofa, die aan de Gerberastraat bij dierenweide ‘de Boshoek’ staat, tijdens een dorpspicknick feestelijk onthuld.

Laatste Update dinsdag, 08 april 2014