Social Sofa

Social Sofa
Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa

Plaats: Luttelgeest

Locatie: Oosterringweg / Gerberastraat

Kunstenaar: Ingrid Cordes, Karin Tuiten e.v.a.

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2012

Beschrijving:

Omdat Luttelgeest één van de dorpen in de Noordoostpolder is die met een groenbrigade werkt bood IGW (Integraal Gebiedsgericht Werken, een samenwerking tussen woningcorporatie Mercatus, Stichting Carrefour, de Politie en de Gemeente) het dorp een Social Sofa aan. Social Sofa is een landelijk project dat in 2005 door de cabaretière Karin Bruers bedacht is om de sociale verkilling tegen te gaan. Een sofa is een bank. Als meerdere mensen samen op een bank zitten ontstaat er sociaal contact, vandaar de naam Social Sofa. De naam is ook afgeleid van de werkwijze. De in beton gegoten bank wordt door vrijwilligers van mozaïek voorzien. Het beplakken zorgt voor saamhorigheid en de uiteindelijke bank vernieuwt de sociale contacten.

Het ontwerp voor de bank is ontstaan door ideeën van verschillende kunstenaars uit Luttelgeest. Ingrid Cordes en Karin Tuiten maakten in samenwerking met de andere organisatoren het definitieve ontwerp. In de bank zijn meerdere kenmerken van het dorp verwerkt zoals bloemen, fruit, kassen en veel rechte lijnen van de polder. Aan de achterkant van de sofa zijn huizen, de katholieke kerk en orchideeën in silhouet te zien. De hoge zijkant van de chaise longue verwijst naar het Zuiderzee verleden en de scheepswrakken die na de drooglegging in de polder gevonden zijn. In de zitting is een QR-code gemozaïekt die met de smartsphone te scannen is.

Het was de bedoeling dat tijdens het dorpsfeest op 15 en 16 juni 2012 in een 24-uurs marathon de bank met de steentjes beplakt zou worden, maar dat bleek onmogelijke. Vele dorpsbewoners hebben hun steentje bijgedragen, maar de klus werd niet geklaard. Vervolgens hebben tien vrijwilligers het werk afgerond. Op 10 augustus is de kleurige sofa, die aan de Gerberastraat bij dierenweide ‘de Boshoek’ staat, tijdens een dorpspicknick feestelijk onthuld.

Kunstenaars

Ingrid Cordes studeerde na haar middelbare schooltijd in Emmeloord aan de Cibap in Zwolle, een vakschool voor verbeelding. Van 1998-2000 liep zij stage bij de Emmeloordse Glasservice en sindsdien ligt haar passie bij glas. Bij alles wat ze ziet denkt ze: "Hoe zou ik dat van glas maken". Vooral het snijden en breken van glas vindt zij fantastisch. "Het is zo fragiel. Een krasje erop en het gaat kapot. Dat maakt het zo leuk". Haar inspiratie heeft Cordes uit de verhalen en de historie van voorwerpen. Van 2002-2005 deed zij ervaring op in de reclamewerdeld. daarna heeft ze samen met Sylva Kilian GlasXtra opgericht. Van februari 2012 tot juni 2012 heeft zij zich bezig gehouden met het ontwerp en de uitvoering van de Social Sofa in Luttelgeest. 

 

Karin Tuiten-Lijster is in 1951 geboren in Marknesse en is opgegroeid in Emmeloord. Tegenwoordig woont ze in Luttelgeest waar zij werkt als decoratieschilder.

Laatste Update dinsdag, 29 oktober 2019