Social Sofa 'A place for everyone'

Social Sofa 'A place for everyone'
Social Sofa 'A place for everyone' Social Sofa 'A place for everyone' Social Sofa 'A place for everyone' Social Sofa 'A place for everyone' Social Sofa 'A place for everyone'

Plaats: Luttelgeest

Locatie: Oosterringweg 41

Kunstenaar: Monique van der Mei en kinderen AZC

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2014

Beschrijving:

In Luttelgeest werd in 1987 een voormalig bungalowpark omgebouwd tot één van de eerste asielzoekerscentra in Nederland. In het AZC Luttelgeest staat een Social Sofa. Cabaretière Karin Bruers constateerde een zekere ‘sociale verkilling’ in Nederland en bedacht in 2005 het plan om in Tilburg meer kleine sociale ontmoetingsplekken te creëren in de verschillende wijken. Zij ontwierp de Social Sofa, een betonnen huiskamermodel buitenbank, die met mozaïeksteentjes beplakt moet worden. De bank weegt 1650 kg en is 2,24 m lang, 96 cm hoog en op het diepste punt 71 cm diep.

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat sinds 2006 op de vierde zaterdag in september wordt gevierd. Het Oranje Fonds probeert op die dag buren dichter bij elkaar te brengen. Door aan een aantal eenvoudige criteria te voldoen kan een buurt € 500,- subsidie aanvragen voor een leuk buurtfeest. De Vrolijkheid, een netwerk van kunstenaars, theatermakers en musici, organiseert in Nederlandse asielzoekerscentra creatieve workshops voor en met kinderen en jongeren. De Vrolijkheid Luttelgeest wilde met de bewoners van het AZC een Social Sofa realiseren en deed bij het Oranje Fonds een subsidieaanvraag die gehonoreerd werd. De kinderen maakten tijdens burendag 2013 met stoepkrijt grote ontwerpen voor de Social Sofa. De meisjes tekenden prachtige vlinders en bloemen uit hun eigen land, de jongens kleurden vooral de verschillende vakken in. Later maakten de kinderen ook diertekeningen op papier. De tekeningen zijn door kunstenares Monique van der Mei uit Sint Nicolaasga vertaald naar een sofaontwerp. Vervolgens werd dit ontwerp in het atelier van SocialSofa op de bank aangebracht. Op 13 mei 2014 werd de bank en het mozaïekpakket op het AZC afgeleverd. De bank is onderleiding van Van der Mei door de volwassen bewoners van het AZC met mozaïeksteentjes beplakt. Door met elkaar aan de bank te werken leerden de mensen elkaar beter kennen. Duizenden steentjes werden op de sofa verwerkt. De hele zomer is er hard doorgewerkt en op 25 juli werd het laatste steentje geplakt. Nadat de bank door het Tilburgse bedrijf SocialSofa gevoegd en gepolijst was werd hij op 21 augustus 2014 op zijn definitieve plek gezet.

Dat er op het AZC veel verschillende culturen naast elkaar leven zien we terug op de kleurige Social Sofa 'A place for everyone'. Op de voorzijde is een wereldkaart weergegeven zodat iedereen het land van herkomst terug kan vinden. Rond de kaart zijn dieren afgebeeld die op het land en in de zee leven. Onderaan, links en rechts op de poten, staan de jaartallen 1987 en 2014. Op de hoge zijkant zien we op de armleuning een rups en daaronder een bloem en twee koppen van katten. Op de achterkant een boom en allerlei dieren zoals een vis, een zeepaardje, vlinders, bijen, vogels, een schildpad, een schaap, een rups, een aapje en een giraffe. Op de lage leuning is de onderwaterwereld verbeeld en zien we planten, luchtbelletjes en een vis. 

Laatste Update zondag, 05 mei 2019