Levensboom

Levensboom
Levensboom

Plaats: Luttelgeest

Locatie: Sportstraat 26

Kunstenaar: I. Hettinga en M. van der Linde

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2021


Beschrijving:

In augustus 2018 zijn de christelijke basisschool De Rank en samenwerkingsschool De Klipper (openbaar en katholiek) in Luttelgeest samengegaan. De nieuwe samenwerkingsschool kreeg de naam De Floreant. De naam betekent ‘dat zij mogen bloeien’, wat slaat op de school, maar natuurlijk ook op Luttelgeest en alles wat er omheen groeit en bloeit. Het schoolgebouw van De Rank werd gerenoveerd en aan de achterzijde uitgebreid naar een ontwerp van BDGArchitecten uit Zwolle. Het bestaande schoolgebouw was in 1951 gebouwd in de karakteristieke sobere bouwstijl van de Delftse School en in 1981 uitgebreid. BDGArchitecten heeft de constructie van het gebouw zoveel mogelijk gehandhaafd. Het originele vooraanzicht van de school bleef behouden, maar de school kreeg wel een nieuwe hoofdentree aan het groene voorplein. Het nadrukkelijke kader om de nieuwe entree is een eigentijdse referentie aan de veel toegepaste vormentaal van de Delftse School. Ook de gekleurde kaders rondom de ramen in de nieuwbouw refereren aan deze vormentaal en geven accent aan de verder sobere uitbreiding. Een plaatselijke verhoging op de uitbreiding accentueert het centrale hart van de school, de multifunctionele ruimte. De eenduidige kleur van de gevelafwerking zorgt ondanks de diverse uitbreidingen voor eenheid in de nieuwbouw. Door de eenheid en materialisering is het nieuwe volume herkenbaar ten opzichte van het bestaande gebouw. Het vernieuwde schoolgebouw omvat naast de multifunctionele ruimte, 8 leslokalen, een speellokaal en ruimte voor kinderopvang. Op een soort vide in de centrale hal is een personeelskamer gerealiseerd voor de 25 personeelsleden van de school. De bouw werd uitgevoerd door hoofdaannemer Bouwbedrijf Doorn uit Emmeloord. 

Toen het gebouw in oktober 2020 werd opgeleverd zocht SWS De Floreant een sfeervolle aankleding voor een ronde wand in de multifunctionele ruimte. Metaalbedrijf MCM uit Marknesse schonk 9 april 2021 een boom van cortenstaal die iets van de wand af is geplaatst. De takken kunnen in de gewenste vorm gebogen worden zodat leerlingen hier kaartjes of briefjes in kunnen hangen. Het ontwerp van 'De Levensboom', die terugkomt in het schoollogo, is gemaakt door de leerkrachten Ineke Hettinga en Margreet van der Linde en symboliseert de verschillende religies van de samenwerkingsschool. Alle kinderen uit Luttelgeest en daarbuiten zijn welkom. De Floreant hecht heel veel waarde aan de natuur. De boom is een krachtige uiting van wortels die diep verankerd zijn, een link met het verleden. De boom staat tevens voor de vier seizoenen van het leven. Net als een boom groeien en bloeien kinderen in hun ontwikkeling, iets waar het team van de Floreant samen met ouders dagelijks vorm en inhoud aan geeft. Metaalbedrijf MCM heeft de boom uit één stalen plaat gesneden, die eerst een tijdje buiten gelegen heeft waardoor het een roestige uitstraling heeft gekregen.

Bron: De Noordoostpolder en bdgarchitecten.nl . Bron foto: De Floreant; met dank aan Henk Orsel, directeur SWS De Floreant, voor het maken en toesturen van de foto.