Fontein

Fontein
Fontein Fontein Fontein Fontein Fontein Fontein

Plaats: Ens

Locatie: Baanhoek

Kunstenaar: Wim van Doorschodt

Materiaal: marmerbeton

Jaar: 1971

Beschrijving:

Onder een groepje bomen aan de Baanhoek staat het oudste vrijstaande kunstwerk van Ens. Dokter A.K. Iwema vestigde zich op 13 december 1943 als vierde arts in de Noordoostpolder in kamp Ramspol. Nadat dokter Iwema in 1950 zijn dienstverband als kamparts bij de Directie der Wieringermeer (Noordoostpolderwerken) verbroken had vestigde hij zich als eerste huisarts in Ens. Bij zijn afscheid in 1971 schonk dokter Iwema aan de bevolking van Ens een kunstwerk dat gemaakt is door de kunstenaar Wim van Doorschodt.

In 1996 schreef Rein de Kroon, oud bestuurslid van Dorpsbelang in '50 jaar Ens': "In deze tijd werden we ook geconfronteerd met het kunstwerk aan de Baanhoek. Als afgevaardigde van Dorpsbelang togen we naar Zwolle waar het kunstwerk of wat het ook moest worden, in een oude zeepfabriek stond. Ik zie nog Thijs op zijn knieën om 'het ding' heenlopen om te kijken of hij er iets herkenbaars in kon vinden. Hij deed het met zo'n ernstig gezicht dat ik, tot hilariteit van het bestuur, spontaan in lachen uitbarstte. Van zulke kunst hadden we geen verstand".

Wim van Doorschodt ontwierp een fontein die bestaat uit een rond waterbekken met daar omheen een brede ring op twee niveaus. Op de rand van het bassin rust een gesloten, abstracte groeivorm. Van Doorschodt is gefascineerd door groeivormen en etaleert in deze sculptuur zijn voorkeur voor eenvoud en vereenvoudiging. Is het een vogel, een vis of misschien een varken. De kunstenaar laat dat aan de verbeelding van de beschouwer zelf over.

De fontein is gemaakt van beton. Door de invloed van weer en wind is het lichte, witte marmerbeton in de loop der jaren grijs verkleurd. De wisselwerking met de elementen heeft de organische uitstraling van de groeivorm versterkt.

Sinds de zomer van 2012 is het waterbassin van de fontein blauw van kleur. Op 11 mei dat jaar werd, in het kader van het Leaderproject 'De Etalage van Ens', een start gemaakt met de vernieuwing van het dorpsplein aan de Baan. Om in aanmerking te komen voor de Europese subsidie was het een eis dat er werkzaamheden door het dorp zelf uitgevoerd zouden worden. Eén van de werkzaamheden was het renoveren van de fontein. Deze is door vrijwilligers schoongespoten, het beton is bijgewerkt en het betonnen bassin is geverfd. 

Met dank aan Kees van Koulil voor het toezenden van informatie.

Kunstenaar

Willem C. Doorschodt is op 5 augustus 1938 in Amsterdam geboren, terwijl andere bronnen Den Haag vermelden. Tegenwoordig is hij beter bekend als Wim van Doorschodt. (Van) Doorschodt heeft in verschillende steden sculpturale sporen nagelaten. Zijn beelden zijn uitgevoerd in steen of beton. (Van) Doorschodt was beeldhouwer in hart en nieren. Hij etaleerde in zijn abstracte vormentaal een duidelijke voorkeur voor gesloten vormen, eenvoud en vereenvoudiging. Daarnaast speelden gevoelsmatige aspecten een belangrijke rol. Zijn beelden nodigen uit tot aanraken.

In 1965 deed de toen nog Wim Doorschodt mee aan een groepsexpositie die in 't Voorhuys in Emmeloord gehouden werd. In september 1968 vertrok hij voor een jaar naar Zweden om een grote expositie voor te bereiden die in het voorjaar van 1969 in Kalmar gehouden werd.

Na 13 jaar als beeldhouwer in Giethoorn werkzaam geweest te zijn besloot (Van) Doorschodt zich te gaan toeleggen op het ontwerpen en maken van sieraden. Wim van Doorschodt runde jarenlang een galerie in Zwolle. Na zijn scheiding woonde en werkte Van Doorschodt in het voormalig Lloyd Hotel op het Lloyd-complex aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. In juni 2008 overleed Wim van Doorschodt op 70-jarige leeftijd.

In Zwolle vind je de kunstwerken "Mythe" (1966), "Lente" (1973) en "Groeivorm" (1978) die hij voor de stad maakte. In Flevoland staan de kunstwerken "Onderduikersbank" (1967) en "Stam" (1982) in Emmeloord en in Ens, "Fontein" (1971).

Laatste Update donderdag, 28 december 2017