Stam

Stam
Stam Stam Stam Stam

Plaats: Emmeloord

Locatie: Revelsant

Kunstenaar: Wim van Doorschodt

Materiaal: beton

Jaar: 1982

Beschrijving:

Tegenover verzorgingshuis Wittesteijn aan het Revelsant staat, temidden van het groen, op een bed van kiezelstenen de sculptuur 'Stam'. Het kunstwerk, ontworpen door Wim van Doorschodt, heeft een monochrome grijswitte huid waardoor de vorm zich onderscheidt van zijn omgeving. De kunstenaar is gefascineerd door groeivormen en laat zich inspireren door de natuur. Van Doorschodt laat in zijn sculpturen een duidelijke voorkeur voor vereenvoudigde gesloten vormen zien. De betonnen boomstam is daarvan een goed voorbeeld.

Het kunstwerk is door een gespecialiseerd bedrijf gerealiseerd. Nadat van Doorschodt het model had aangeleverd werd de mal gemaakt en het beton gedraaid en gestort. Na het uitharden van het beton is de mal verwijderd en werden eventuele gietnaden en gietfouten weggevijld en weggeslepen. Gietbellen en ongewenste holtes konden opgevuld worden. Hierdoor heeft het kunstwerk een hele gladde huid gekregen. Beton is een sterk materiaal dat weinig te lijden heeft van regen, vorst en wind.

Kunstenaar

Willem C. Doorschodt is op 5 augustus 1938 in Amsterdam geboren, terwijl andere bronnen Den Haag vermelden. Tegenwoordig is hij beter bekend als Wim van Doorschodt. (Van) Doorschodt heeft in verschillende steden sculpturale sporen nagelaten. Zijn beelden zijn uitgevoerd in steen of beton. (Van) Doorschodt was beeldhouwer in hart en nieren. Hij werd gefascineerd door zaadbollen, kalebassen, pompoenen, bloembollen en andere groeivormen. In zijn abstracte vormentaal etaleerde hij een duidelijke voorkeur voor gesloten vormen, eenvoud en vereenvoudiging. Daarnaast speelden gevoelsmatige aspecten een belangrijke rol. Zijn beelden nodigen uit tot aanraken.

In 1965 deed de toen nog Wim Doorschodt mee aan een groepsexpositie die in 't Voorhuys in Emmeloord gehouden werd. In september 1968 vertrok hij voor een jaar naar Zweden om een grote expositie voor te bereiden die in het voorjaar van 1969 in Kalmar gehouden werd.

Na 13 jaar als beeldhouwer in Giethoorn werkzaam geweest te zijn besloot (Van) Doorschodt zich te gaan toeleggen op het ontwerpen en maken van sieraden. Wim van Doorschodt runde jarenlang een galerie in Zwolle. Na zijn scheiding woonde en werkte Van Doorschodt in het voormalig Lloyd Hotel op het Lloyd-complex aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. In juni 2008 overleed Wim van Doorschodt op 70-jarige leeftijd.

In Zwolle vind je de kunstwerken "Mythe" (1966), "Lente" (1973) en "Groeivorm" (1978) die hij voor de stad maakte. In Flevoland staan de kunstwerken "Onderduikersbank" (1967) en "Stam" (1982) in Emmeloord en in Ens, "Fontein" (1971). Het kunstwerk "Lente" is in opdracht van de gemeente Zwolle gemaakt in het kader van de toenmalige BKR, een sociale regeling in Nederland, waardoor kunstenaars tussen 1956 en 1987 in ruil voor hun diensten of kunstwerken een inkomen konden krijgen. 

Laatste Update maandag, 27 juli 2015