Oogst

Oogst
Oogst Oogst Oogst Oogst Oogst

Plaats: Emmeloord

Locatie: Urkerweg 1

Kunstenaar: Nel van Lith

Materiaal: brons

Jaar: 1986

Beschrijving:

Voor het gebouw van het MC Zuiderzee aan de Urkerweg staat sinds 12 september 1997 een kunstwerk van Nel van Lith. De beeldhouwster heeft een breed oeuvre, waarin zij zich zowel op het gebied van de abstractie als dat van het realisme begeeft. In haar geabstraheerde figuratieve kunstwerken past Van Lith een eenvoudige vormentaal toe. Dat is ook het geval bij de bronzen beeldengroep die voor het dokter J.H. Jansencentrum staat. Van Lith is een beeldhouwster in de klassieke zin van het woord, dat wil zeggen iemand die beelden uit brokken natuursteen hakt. Het is duidelijk dat 'Oogst' niet, zoals gebruikelijk bij brons, eerst geboetseerd is. Nel van Lith hakte het beeld en taille directe uit rosa aurore marmer, een keihard materiaal. Het dwingt daardoor tot een brede, kantige vormgeving, een opbouw in vlakken. Zodoende kreeg de sculptuur krachtige contouren met een sterk plastische werking. Omdat rosa aurore marmer 's winters stuk kan vriezen is het niet geschikt voor het Nederlandse klimaat. Vandaar dat Van Lith het kunstwerk in brons heeft laten gieten. De voordelen van het werken in steen boven een materiaal als brons is onder andere dat het werken in steen veel directer is. Bij bronsgieten wordt het eindresultaat pas na meerdere tussenstappen bereikt, terwijl de steenbeeldhouwer dit voortdurend zelf in handen heeft.

Nel van Liths leraar beeldhouwen aan de Rijksacademie in Amsterdam was Piet Esser (1914-2004). Zijn plastische opvattingen lijken terug te keren in de sculptuur 'Oogst', een door de opbouw in vlakken en hoeken kubistisch geabstraheerd ouder echtpaar, een man en een vrouw die dicht tegen elkaar aan staan. De vrouw draagt "de oogst" in haar uitgestrekte armen. De man torst zijn portie op zijn rug waardoor hij iets meer voorover staat. Enkele beelden van Esser werden gekenmerkt door het streven naar een synthese tussen abstractie en realisme, waarbij een geschematiseerde kantige vormgeving als een der middelen diende. In het oeuvre van Nel van Lith is ook een dergelijk zoeken te volgen, er is een ambachtelijk-realistische aanpak die echter nooit voorbij de grenzen van het herkenbare gaat. In Tijd van Oogsten; Befaamde beeldhouwers in Nederland vertelt Nel van Lith: "Toen ik nog in Amsterdam woonde, maakte ik alle vormen rond. Op een gegeven moment dacht ik: het leven is hard en scherp, ik ga het niet meer afronden. Alleen door het schuren en poetsen wordt het soms nog een beetje rond. Maar ik heb nooit meer mijn best gedaan om de harde kanten te verdoezelen. Dat is een van de voordelen van het ouder worden: je hoeft niets meer te verdoezelen". 'Oogst' lijkt door de gesloten vorm zwaar en massief, maar omdat het kunstwerk van brons is afgegoten is het in werkelijkheid hol van binnen. 

Het kunstwerk 'Oogst', dat eigendom is van de gemeente Noordoostpolder, is gesigneerd; NEL VAN LITH 1986.

site: Nel van Lith

Bron: NRC Handelsblad; Massa die zichzelf nauwelijks in bedwang houdt.

Kunstenaar

Petronella Huberta (Nel) van Lith werd op 22 november 1932 in Blaricum geboren. Haar moeder tekende en schilderde. Haar vader was de beeldhouwer Hubert van Lith. Toen Nel 3 jaar oud was scheidden haar ouders en haar moeder verbood haar contact met haar vader. Op 14-jarige leeftijd nam haar moeder haar voor het eerst mee naar het atelier van haar vader in Amsterdam. De sfeer daar, de schimmellucht van natte lappen, de half verkruimelde kleibeelden, een aardse geur van paddestoelen en mos maakte het voor haar duidelijk dat zij ook in zo'n atelier wilde gaan wonen. De keus voor een beeldhouwopleiding werd door haar moeder echter niet met gejuich ontvangen. Toch zet ze door. In 1950 volgde zij gedurende een jaar een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam. Van 1951 - 1956 werd zij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam opgeleid door Piet Esser een echte boetseerder. Toen zij tijdens haar opleiding op de academie in het atelier van beeldhouwer Jan Meefout zag hoe hij bezig was met beiteltjes, slijpen en schuren stond haar besluit helemaal vast. Nel van Lith ontving in 1967 een beurs van het Ministerie van C.R.M. voor een studiereis naar Egypte en in 1981 kreeg zij de Gouden medaille van Arti uitgereikt, een eerbetoon van de leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging 'Arti et Amicitiae' aan een eigentijdse collega.

Tot 1995 woonde en werkte Nel van Lith in Abcoude, waar zij beeldhouwles gegeven heeft aan de toenmalige kroonprinses Beatrix. Daarna verhuisde de beeldhouwster naar Biddinghuizen. Sinds eind 2016 noemt zij Drenthe haar woonplaats. Nel van Lith behoort tot de belangrijkste Nederlandse na-oorlogse beeldhouwers. Zij heeft een breed en veelzijdig oeuvre, waarin zij zich zowel op het gebied van de abstractie als dat van het realisme begeeft. Zij werkt zowel in steen als in brons. Dat hakken in ruwe steen doet zij graag, maar met evenveel plezier boetseert zij portretten die uiteindelijk in brons worden gegoten. In de abstracte beelden past de kunstenares een eenvoudige, maar zeer uitgebalanceerde, haast organische vormentaal toe. De realistische werken omvatten ondermeer treffende portretbustes. De kunstenares maakt haar beelden niet om in een gebouw tentoongesteld te worden. Zij wil dat haar beelden ergens in de vrije ruimte een eigen leven gaan leiden. 

Na de troonsbestijging van Koningin Beatrix kreeg Nel van Lith in 1981 van de Rijksvoorlichtingsdienst de opdracht één van de officiële statieportretten van de Koningin te maken. Hare Majesteit poseerde zo'n 40 uur in haar atelier in Paleis Huis ten Bosch voor Van Lith. Van de portretbuste, die 42x38 cm groot is, werden ongeveer 40 exemplaren in brons gegoten die in 1982 bij overheidsinstellingen in heel Nederland geplaatst zijn. In het stadhuis van Almere stond één van deze portretten. In Emmeloord zijn twee kunstwerken 'Kop' en 'Oogst' te vinden in Biddinghuizen staat het bronzen beeld 'De beeldhouwer' en in Swifterbant 'de Tweeling'. In november 2016 heeft de gemeente Dronten een derde kunstwerk aangekocht dat de titel 'Vluchtelingen' draagt. In Venlo vind je 'Levensbeeld' dat in 1977 geplaatst is. In Bergen NH staat het beeld 'Plastiek' (1983). Ook in Amsterdam stond in het stadhuis een portretbuste en een kunstwerk aan de Amstelveenseweg en in Slotervaart in het Eendrachtspark.

Laatste Update donderdag, 07 februari 2019