Man en vrouw in de zon

Man en vrouw in de zon
Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon Man en vrouw in de zon

Plaats: Emmeloord

Locatie: Park West

Kunstenaar: Auguste Manche

Materiaal: brons

Jaar: 1967

Beschrijving:

Op 15 januari 1965 werd bekend gemaakt dat de rundveefok-  en controlevereniging Noordoostpolder in de algemene vergadering besloten had om ƒ 4000,- van het batig saldo te bestemmen voor de aankoop van een kunstwerk, dat in de omgeving van het landbouwhuis geplaatst zou worden. In oktober 1967 werd in een fontein tussen het Landbouwhuis en het gebouw van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) een bronzen kunstwerk van de beeldhouwer Auguste Manche geplaatst. Manche wilde in het beeld iets overbrengen van het streven van de mens naar het hogere, van de aarde naar de zon zo men wil. Het beeld kon mede geplaatst worden door een bijdrage van het A.D. van Eckfonds, de NAK en het Coöperatieve Landbouwboekhoudbureau. Vanwege de renovatie van de Deel is 'Man en vrouw in de zon' in september 2009 in de vijver in Park West geplaatst.

Het expressionistische beeld stelt een man en een vrouw voor die met uitgestrekte armen naar de boven hen hangende zon reiken. De zon is in het kunstwerk een metafoor voor energie. De plastiek heeft een open vorm waardoor het een lichte indruk maakt. Tussen de beide figuren is een restvorm ontstaan die voor het open karakter een belangrijke rol speelt. De ranke figuurtjes zijn door Manche gestileerd weergegeven waardoor ze geen persoonlijke kenmerken hebben. Het kunstwerk past in de traditie van de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw, waarin de figuratie van de jaren '50 meer abstract en gestileerd wordt uitgevoerd.

Bron: www.denoordoostoplder.nl

De titel 'Man en vrouw in de zon' is overgenomen uit de door de Stichting A.D. van Eckfonds uitgegeven 'Kunstroute Noordoostpolder, Een halve eeuw monumentale kunst 1952-2002'. Soms wordt dit kunstwerk 'Man en vrouw wijzend naar de zon' genoemd.

Kunstenaar

Auguste (August) Adrianus Maria (Guus) Manche is op 29 november 1916 in 's Hertogenbosch geboren. Auguste Manche woonde en werkte van 1963 tot 1969 in Arnhem, verhuisde naar Neerbosch en vestigde zich begin jaren negentig in het Oostenrijkse Kapfenstein. Op 3 augustus 2000 overleed Manche op 83-jarige leeftijd in Anger (Oostenrijk). Zoon Thijlbert (1947), die werkzaam is als keramist, hielp zijn vader al op jonge leeftijd in diens atelier met klusjes. 

Auguste Manche maakte figuratieve bronzen beelden. De onderwerpen waren mytholigie, (spelende) kinderen en vrouwenfiguren. In Gelderland vindt je veel kunstwerken van Mache. In Huissen, 'De wilde man' (1979), Wijchen, 'Tijl Uilenspiegel' (1966), Zevenaar, 'Meisje met tamboerijn' en 'Turner' en in Arnhem, 'Bremer stadsmuzikanten' (1966) en 'Teken' (1970). In Zwolle, zonder titel (1957), in Venray, 'Keramisch reliéf' (1963), in Druten, 'Vier Duiven' (1969) en in Emmeloord, 'Man en vrouw in de zon' (1966).

Laatste Update maandag, 18 maart 2019