Kikker

Kikker
Kikker Kikker Kikker Kikker Kikker Kikker

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Tony van de Vorst

Materiaal: diabas

Jaar: 1974

Beschrijving:

In 1952 begon men met de bouw van winkelstraat de Lange Nering. De straat was oorspronkelijk toegankelijk voor autoverkeer. In 1972 is de winkelstraat verkeersvrij gemaakt en zijn er luifels, zitbankjes, kiosken en bloembakken aangebracht. Bij de herinrichting tot wandelgebied is in 1974 ter hoogte van de zaak van bakker Prins een drielaagse, fontein gerealiseerd. De fontein stond in een vierkante, met witte tegeltjes beklede, betonnen bak die omgeven was door een laag gemetseld muurtje. De sculptuur 'Kikker' van beeldhouwster Tony van de Vorst kreeg in één van de hoeken van het waterbassin een prominente plaats. Toen de fontein afgebroken werd is 'Kikker' als vrijstaand beeld op een lage sokkel in de winkelstraat geplaatst. In mei 2003 heeft het college van de gemeente Noordoostpolder besloten om, als deelproject van het Centrum Plan Emmeloord, de Lange Nering en het Kettingplein op te waarderen. 'Kikker' moest na 30 jaar de winkelstraat verlaten. Sinds 2004 maakt het kunstwerk deel uit van het kunstproject "Huisje, boompje beestje", een kunstroute die de gemeente speciaal voor kinderen in het park aan de Verhagenlaan gerealiseerd heeft. Aanleiding voor de route was het kunstwerk 'Haan' van Joop Hekman. Dit kunstwerk had na wat omzwervingen uiteindelijk een nieuwe plek gekregen langs het fiets- en wandelpad langs de Lemstervaart. De belangstelling van passanten, waaronder ouders met kinderen, deed de gedachte postvatte om hier een serie kwalitatieve beeldjes te plaatsen, die goed toegankelijk waren. Kortom letterlijk en figuurlijk 'Kunst op kniehoogte'. Deze route heeft als doel om kinderen met kunst in aanraking te brengen. In totaal werden er negen kunstwerken in het park geplaatst. 

Het figuratieve kunstwerk 'Kikker' is uit natuursteen gehouwen. Natuursteen is de verzamelnaam voor alle soorten die in de natuur te vinden zijn. Elk soort heeft zijn eigen karakter, zijn eigen kleur, zijn eigen kwaliteit. Voor dit object heeft de beeldhouwster diabaas gekozen, een donkergroen uitvloeiinggesteente, met soms lichtere vlekken, dat na een vulkaanuitbarsting overblijft. Het wordt hoofdzakelijk in steengroeven in Duitsland gevonden. Voorzichtig heeft Tony van de Vorst met de beitel de steen bewerkt en steeds stukjes van het harde materiaal gehakt. Je kunt de factuur van de beitel nog zien. Tony van de Vorst heeft 'Kikker', die heel naturalistisch is weergegeven, gemaakt toen zij nog aan de Rijksacademie studeerde. Daar kreeg zij beeldhouwles van de kunstenares Theresia van der Pant van wie in 1973 het kunstwerk 'Zeehond' in winkelstraat de Lange Nering werd geplaatst.

In september 2008 zijn vijf dierfiguren en een grachtenhuis, die eveneens deel uitmaakte van 'Huisje, boompje, beestje', gestolen. De dieven hebben ook geprobeerd om 'Kikker' mee te nemen, dat is echter niet gelukt. De sokkel was gedeeltelijk vernield, maar het beeld zelf had geen schade opgelopen. Een getuige heeft hamerslagen gehoord en een vaag licht gezien. Alleen het kunstwerk 'Lammetjes', dat vlakbij de huizen staat, is niet van zijn sokkel gerukt en de struisvogels waren klaarblijkelijk te groot. (Bron: Flevopost) In 2010 is 'Kikker' dichterbij de overige kunstwerken langs de kunstroute geplaatst.

Kunstenaar

Tony van de Vorst is op 5 februari 1946 in Eindhoven geboren en groeide op in het Brabantse Reusel. In 1968 begon zij op de Academie in Tilburg met de opleiding schilderen, maar besloot twee jaar later zich in te schrijven voor beeldhouwlessen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daar studeerde ze van 1970-1974 onder leiding van Piet Esser en Theresia van der Pant. In 1975 won Tony van de Vorst goud bij de Prix de Rome beeldhouwkunst met een ontwerp voor een Breitnermonument, een beeld van twee vriendinnen uit de wereld van de 19e eeuwse Nederlandse schilder Breitner.  De bijbehorende studiereis voerde haar naar Italië waar ze de antieke beeldhouwkunst bestudeerde en zich liet bekoren door het werk van de Italiaanse beeldhouwer Marino Marini. In 1981 kreeg Van der Vorst van de overheid een werkbeurs om naar Cararra te gaan waar ze in de ban raakte van het marmer. Van 1985 tot 2000 gaf Tony van de Vorst les aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam en heeft zij beeldhouwlessen aan Koningin Beatrix gegeven in het atelier van de vorstin.

Tony van de Vorst is een beeldhouwer in de klassieke traditie, die veel inspiratie vindt in de klassieke oudheid. Zij creëert verhalende beelden die een relatie met de tastbare werkelijkheid hebben. Van de Vorst is gefascineerd door de vrouw in al haar facetten. De vrouw speelt een centrale rol in haar oeuvre.

De beeldhouwster woont en werkt in Vlierden (NB). In 2012 kreeg Tony van de Vorst de Sacha Tanja Penning. De Sacha Tanja Penning vormt een eerbetoon aan diegene die zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de figuratieve kunst in Nederland.

Laatste Update zaterdag, 23 maart 2019