Kiekendief

Kiekendief

Plaats: Emmeloord

Locatie: Harmen Visserplein 1

Kunstenaar: Frans van der Ven

Materiaal: brons

Jaar: 1988

Beschrijving:

Ter gelegenheid van de instelling van de Provincie Flevoland op 1 januari 1986 maakte de Almeerse kunstenaar Frans van der Ven een bronzen kiekendief. Reeds voor het ontstaan van de provincie Flevoland als instituut was de kiekendief al het symbool van Flevoland. De bruine kiekendief is een roofvogel die in Nederland niet veel meer broedt, maar na de drooglegging van de Flevopolders een veilige broedplaats in de uitgestrekte rietlanden vond. De kiekendief werd zo'n karakteristieke verschijning in de polders dat de VVV Flevoland het dier tot symbool koos. In opdracht van de VVV's in de IJsselmeerpolders ontwierp grafisch vormgever Gert Udo (1936-2017) omstreeks 1980 een logo waarvoor hij het silhouet van de kiekendief gebruikte. Met de provinciewording van Flevoland in aantocht opperde Van der Ven in 1985 om op basis van dit logo een driedimensionale versie te creëren. Op 9 januari 1986 onthulde H.M. Koningin Beatrix het kunstwerk de 'Kiekendief' in de hal van het Provinciehuis in Lelystad. 

Bij heel bijzondere gelegenheden bestelt de provincie Flevoland een replica bij de beeldhouwer. Ter gelegenheid van de opening van het gemeentehuis op 3 februari 1988 kreeg de gemeente Noordoostpolder voor in de raadzaal zo'n bronzen replica van de 'Kiekendief' cadeau van het provinciebestuur. Samen met burgemeester Roelof Hofstee Holtrop trok Han Lammers, commissaris der koningin in Flevoland, een doek weg waardoor het symbool van de provincie Flevoland onthuld werd.

Het kunstwerk is figuratief, we kunnen direct herkennen wat er is afgebeeld. Een kiekendief, biddend in de lucht. Een spiedende roofvogel die wacht tot hij zich op zijn prooi kan storten. Frans van der Ven heeft het naturalistische kunstwerk geboetseerd alvorens hij het in brons liet gieten. Het beeldje kreeg zijn bruine kleur door het kunstmatig te patineren.

Bron: Leeuwarder Courant.  Kijk voor meer informatie hier.

Kunstenaar

Frans van der Ven is in 1955 in Arnhem geboren. Na het Gymnasium van het Aartsbisschoppelijk Klein Seminarie te Apeldoorn heeft hij zijn opleiding genoten aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Reeds van jongs af aan kon hij het niet laten om van alles met zijn handen te maken. Als kind was Van der Ven al een vervent dierenliefhebber en op de academie maakte hij zijn eerste dierportretten. Met de onthulling van zijn Kiekendief, op 9 januari 1986 door H.M. Koningin Beatrix bij de instelling van de provincie Flevoland, kreeg Frans van der Ven in één klap regionale bekendheid. Sindsdien werkt hij voornamelijk in opdracht van gemeenten, provincie en bedrijven. Sommige werken zijn ontstaan in opdrachtsituaties, andere uit pure aandrang om iets te creëren, zonder opdrachtgever. Altijd is de natuur de inspiratiebron. Specifiek hierbij is de geboeidheid van Frans van der Ven door de manier van bewegen, die eigen is aan het schepsel. Deze beweging brengt hem er soms toe een beeld te laten balanceren op de voorkant van een voet of de tip van een vleugel. Sinds 1982 woont en werkt hij in Almere.

In Epse is het Herdenkingsmonument Oxerhof van de hand van Frans van der Ven. In Amersfoort vind je het kunstwerk ‘Korenwolf, in Lelystad vind je in de hal van het Provinciehuis een bronzen ‘Kiekendief’, het symbool van de provincie Flevoland. In het genmeentehuis van Dronten en Emmeloord zijn replica's te vinden. In het Nieuw Land Erfgoedcentrum hangt een portretreliëf van zijn hand. Op Urk zijn twee kunstwerken van Van der Ven te vinden: 'Straatmozaïek' en 'Vissen'. In Almere staan de kunstwerken  'Zeven Zwaluwen', 'Fantasievogel' en 'Markers TIJDpad Zenith'. Tevens maakte Frans van der Ven voor Almere het bronzen relatiegeschenk 'De Hara'.

Laatste Update vrijdag, 02 augustus 2019