Zeilschepen

Zeilschepen
Zeilschepen Zeilschepen Zeilschepen Zeilschepen Zeilschepen Zeilschepen Zeilschepen Zeilschepen

Plaats: Creil

Locatie: Noorderringweg

Kunstenaar: Eric Claus

Materiaal: brons

Jaar: 1984

Beschrijving:

In de vroege Middeleeuwen lag aan de rand van het Aelmere het gehucht Creil, dat in 1170 door het water werd verzwolgen. Een zandbank bij Staveren draagt nog de naam van het gehucht waarna het dorp in de Noordoostpolder vernoemd is.

Op de Noorderringweg staat midden op de rotonde het figuratieve kunstwerk 'Zeilschepen' van de kunstenaar Eric Claus. Op een 3 meter hoge vierkante stalen sokkel varen twee bronzen zeilschepen met gehesen zeilen. Het kunstwerk heeft een symbolische functie. Het koppelt de dorpsgemeenschap met haar verleden. De hoogte van de sokkel werd bepaald door de gemiddelde waterhoogte op deze plek vóór de inpoldering van de Noordoostpolder, de hoogte waar vroeger de schepen op de Zuiderzee voeren. Claus is naast beeldhouwer ook medailleur, wat terug te zien is in 'Zeilschepen'. De benadering van Claus is meer die van graficus dan die van beeldhouwer. De bootjes zijn 'plat' en grafisch vormgegeven. Lijnen en richtingen bepalen meer dan volume dit beeld. Door de open vorm maakt het kunstwerk 'Zeilschepen' een lichte indruk. De schuine lijnen in de dynamische compositie suggereren beweging.

De 'Zeilschepen' zijn het symbool van Creil. Bestuursleden die afscheid nemen van Dorpsbelang krijgen als dank voor hun bewezen diensten 'de scheepjes van Creil' uitgereikt die gemaakt zijn door het Kunstenmakercollectief Creil.

Kunstenaar

Eric Claus is op 3 juni 1936 in Haarlem geboren. Hij volgde van 1949 - 1952 een opleiding aan de Grafische School in Amsterdam en vervolgde zijn studie van 1952 - 1954 aan de Rijksnormaalschool voor tekenleraren in Amsterdam. Daarna studeerde hij van 1955 - 1960 aan de Rijksacademie in Amsterdam. Daar kreeg hij les van de beeldhouwers Piet Esser (1914-2004) en Paul Gregoire (1915-1988), die beiden een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan zijn artistieke vorming. Vrijwel onmiddellijk nadat hij de academie verlaten had, vond zijn talent erkenning. In 1961 won hij de Sportprijs van het Prins Bernhardfonds en in 1962 de eerste prijs van de Vereniging voor Penningkunst met het ontwerp voor een herdenkingspenning voor de architect Frank Lloyd Wright. Van 1979 - 1990 was Claus als hoogleraar beeldhouwkunst verbonden aan de Rijksacademie in Amsterdam. 

Eric Claus beschouwt zichzelf als een klassieke beeldhouwer. Hij heeft het vakmanschap hoog in zijn vaandel staan en laat zich onder andere inspireren door de Griekse en Romeinse mythologie. Claus heeft een uitgesproken afkeer van abstracte kunst en is een belangrijk vertegenwoordiger van de hedendaagse klassieke beeldhouwkunst in Nederland. In zijn beelden zoekt hij naar de spanning tussen open en gesloten vorm, naar beweging en harmonie. Zijn sculpturen spelen met de omgeving en geven daar een nieuwe betekenis aan. De bronzen beelden, die hij laat gieten door Bronsgieterij Steylaert Rumpt B.V. in Waardenburg, stralen een monumentale kracht uit. Hij weet als geen ander in het zware en moeilijke materiaal eenvoudig en trefzeker een karakter te duiden. Claus heeft bekende Nederlanders zoals Koningin Beatrix, voormalig directeur van De Nederlandse Bank Wim Duisenberg, staatsman Willem Drees, voetballer Johan Cruiff en nazi-jager Simon Wiesenthal geportretteerd. Een geliefd thema in zijn werk is de Commedia dell'Arte.

Eric Claus is naast beeldhouwer ook medailleur. Hij heeft in de loop van zijn carrière een groot aantal penningen gemaakt. Zijn meesterschap komt tot uiting door de originele wijze waarop hij met letters en andere beeldelementen speelt. Zijn scholing als graficus en tekenaar spelen hierbij een rol. Claus woont en werkt in een oude school in Broek en Waterland. Hij won vele prijzen en heeft in opdracht bekende prijzen ontworpen die aan anderen werden uitgereikt, zoals de toneelprijzen de Theo d’Or en de Louis d’Or. Sinds 2005 is de Colombina, de VSCD-prijs voor de beste vrouwelijke bijrol van het Nederlandse theaterseizoen, naar zijn ontwerp. Op 6 mei 2017 kreeg Eric Claus een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door de burgemeester van Waterland, Luzette Wagenaar-Kroon. Claus werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De beelden en sculpturen van Eric Claus staan in steden en dorpen door het hele land en getuigen van het ambachtelijk meesterschap waarmee hij de speelse, trefzekere vormen van zijn bronzen beelden tot leven roept met een grote rijkdom aan ideeën. Zijn werk is o.a. te vinden in Zierikzee - zeilschip (windwijzer) op de Sint Lievenstoren (1976), Hasselteraak (1982), Creil – Zeilschepen (1984), Den Haag - Willem Dreesmonument (1988), Utrecht, - bronzenbeeld hoofdkantoor Rabobank (1992). In 1997 ontwierp hij de tien gulden munt Jan Steen en in 1998 stadsmunt 'Jantje' voor Den Haag. Op 15 maart 2014 werd de bronzen Pelgrimsdeur van de Onze Lieve Vrouwentoren in Amersfoort onthuld. In 2015 maakte Claus een bronzen dubbelportret van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima dat staat in de Ledenkamer van het gebouw van de Raad van State aan het Binnenhof in Den Haag. 

 

 

 

Laatste Update dinsdag, 22 november 2016