zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Blankenham

Locatie: Kerkbuurt

Kunstenaar: Hessel Kikstra

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 1997

Beschrijving:

In 1997 is op de Kerkbuurt een kunstwerk van roestvrijstaal geplaatst. Het abstracte object is gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Hessel Kikstra. Het kunstwerk toont een spel van binnen- en buitenvorm; van lijnbepalende vlakken en driedimensionale contouren; immaterieel van inhoud, organisch van aard

Het oer-Hollandse landschap was zijn inspiratiebron. De kunstenaar zegt daarover: "mijn beelden ontstaan als een ordeningsproces van landschappelijke indrukken, emoties en gedachten naar een heldere, organische vormentaal”. Hessel Kikstra heeft hier de Zuiderzee verbeeldt die opgeslokt wordt door het Nieuwe Land.

Kunstenaar

Hessel Kikstra is op 29 januari 1951 in Veghel geboren. Hij studeerde van 1967 tot 1973 aan de afdeling beeldhouwen van de Koninklijke Academies van Antwerpen en ’s Hertogenbosch.

Kikstra maakt beelden in roestvrijstaal, lood en natuursteen. Zichtbaar is het terugkerende gebruik van de 'massa'; letterlijk als uitdrukkingsvorm van de elementaire wetmatigheid van de zwaartekracht, in vormen gegoten die deze onontkoombare druk neerwaarts trachten te bestrijden, veroorzakers van een in de verbeelding optredende gewichtloosheid. Hessel Kikstra ontleend zijn beelden aan landschappelijke associaties. Hij gaat hierbij uit van het gegeven dat de natuurlijke elementen lucht, aarde en water traditioneel tot het Hollande landschap behoren evenals het orde scheppen om het landschap in toom te houden. 

Laatste Update zaterdag, 23 juni 2012