Social Sofa

Social Sofa
Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa

Plaats: Blankenham

Locatie: Zeestraat

Kunstenaar: Dorpsbewoners

Materiaal: beton en glasmozaïek

Jaar: 2021


Beschrijving:

Elke plaatselijke Belang en Wijkorganisatie van de gemeente Steenwijkerland ontvangt jaarlijks een bedrag per inwoner om projecten te financieren. Dit heet het koppengeld. Plaatselijk Belang Blankenham heeft het koppengeld voor 2018, dat vastgesteld was op € 1,93 per inwoner, voor een deel besteed aan een Social Sofa, een betonnen buitenbank in woonkamerstijl. De Social Sofa is bedacht door de cabaretière Karin Bruers. Het is een landelijk project, her en der in Nederland kun je deze kleurrijke kunstbanken vinden. De bedoeling van de projecten is dat het de wijk- of dorpsbewoners samenbrengt. Men ontwerpt samen, plakt samen en geniet samen op de nieuwe buurtsofa.  

In 2018 vierde Blankenham het 600-jarig bestaan van het dijkdorp. Als blijvende herinnering en attendering aan de saamhorigheid van het dorp werd op initiatief van Ineke Kikstra en Gerdi Stoter een Social Sofa gemaakt. Het was nog een hele klus om het fotomateriaal te 'vertalen' naar een getekende versie. De sofa werd op 5 april 2019 in Blankenham afgeleverd. Acht dagen later, op zaterdag 13 april 2019, kwam Manon Ausems van het Tilburgse bedrijf SocialSofa naar het dorp om de vrijwilligers de fijne kneepjes van het mozaïeken aan te leren. Het bedrijf Social Sofa had de afbeelding en letters reeds op de betonnen bank aangebracht. In ieder vakje stond een code, die aangaf welke kleur steentjes er geplakt moesten worden. De vierkante steentjes van gehard glas werden met een tang geknipt. Vervolgens zijn de steentjes met speciale lijm op de bank geplakt. Het was een heel sociaal gebeuren, al die uren samen plakken. Nadat het laatste steentje geplakt was kon de Social Sofa op 30 oktober 2020 gevoegd worden en in februari 2021 werd de mozaïekbank aan de Zeestraat geplaatst. Op 25 september was het nationale Burendag. Om 15.00 uur werd de Social Sofa officieel in gebruik genomen door Ineke Kikstra, één van de initiatiefneemsters. 

De bank, die door betonbedrijf De Jong uit Alphen voor SocialSofa gegoten is van rest beton, is voorzien met afbeeldingen van Blankenham. Op de voorkant van de bank staat in rode letters de tekst 'BLANKENHAM EEN DIJK VAN EEN DORP' met daarboven, op de rugleuning, de kolk met het kunstwerk Kokmeeuwen van Evert de Hartog en riet. Op de zitting staat links een anker, in het midden het wapen van Blakenham en rechts de zonnewijzer. Het kunstwerk van Hessel Kikstra staat op de binnenkant van de leuning en op de voorkant het jaartal 2018, ter herinnering aan het 600-jarig bestaan. De protestantse kerk uit 1893 staat op de hoge zijkant van de bank afgebeeld. Op de achterkant zien we afbeeldingen die verwijzen naar alle 17 verenigingen die het dorp rijk is. Zo zien we bijvoorbeeld twee vrolijke maskers als teken voor de toneelvereniging, een hoefijzer met een paardenhoofd dat verwijst naar de ruitersportvereniging Dijkruiters, een stapel boeken die refereert aan de leeskring en een hart, klaver, schoppen en ruiten die verwijzen naar de bridgeclub. De kroon staat voor de oranjevereniging, de hoge hoed voor de mannenvereniging en de grijzende man en vrouw voor Ouderen Welzijn. De schelp duidt op buurthuis de Skulpe waar het grootste deel van de verenigingen samenkomen. Op de lage zijkant zien we het hoogwaterkanon uit 1817 dat op de Blokzijlerdijk bij de Anne Ruardiekolk staat.

 

.