Oerbomen

Oerbomen
Oerbomen Oerbomen Oerbomen Oerbomen Oerbomen

Plaats: Bant

Locatie: Rotonde

Kunstenaar: Evert Jan Trap / Theo van Baar

Materiaal: roestvrijstaal / glas

Jaar: 2006

Beschrijving:

Toen de rotonde bij Bant aan een renovatie toe was, kreeg Evert Jan Trap van de vereniging Dorpsbelangen Bant de opdracht een kunstwerk te ontwerpen. De commissie gaf aan dat het vooral luchtig moest zijn ten opzichte van de Bantsiliek, iets van glas leek hen erg mooi. Dat heeft geresulteerd in de sculptuur "Oerbomen".

Theo van Baar is de constructeur. Het kunstwerk bestaat uit vijf, in hoogte variërende palen die gemaakt zijn van dikwandig buizen van roestvrijstaal. Hierop zijn de brokken zeegroen gerecycled glas met vliegtuiglijm gelijmd. Het gewicht van de verschillende brokken glas ligt tussen de 400 en 500 kilogram. Het geheel is geplaatst op een fundering van 2500 kilogram beton.

Het object verbeeldt het bos dat ooit bij Bantega was voordat het in de 18e eeuw door de Zuiderzee verzwolgen werd. Het glas van het kunstwerk schittert, zoals de zee boven ons gespiegeld heeft. Een subtiele verwijzing naar het feit dat het huidige Bant 3,70 meter onder NAP ligt.

In het programma Beeldspraak wordt uitleg over het kunstwerk gegeven.

De beplanting is ontworpen door Elly Kloosterboer-Blok

Kunstenaars

Theo van Baar werkt voor Tedsdesign in Broek op Langedijk. Hij is metaalkunstenaar met een grote ervaring op het gebied van metaalbewerking.

Op de website van Tedsdesign staat: "Roestvrijstaal is een materiaal dat de tand des tijds onveranderlijk doorstaat". "Kunst die als een ijkpunt in het landschap fungeert. Door de vorm en materiaalkeuze zijn de objecten van Tedsdesign reeds van grote afstand zichtbaar. De flonkering van het metaal wekt je nieuwsgierigheid en verleidt je tot een nadere beschouwing. Maar rvs heeft een dubbel karakter: enerzijds trekt het alle aandacht naar zich toe, anderzijds lijkt het met z’n omgeving te versmelten en de omringende kleuren over te nemen. Als een kameleon. Het maakt zich thuis in z’n omgeving".

 

Evert-Jan Trap is bloemist in het Noord-Hollandse plaatsje Groet, die zicht richt op grote evenementen en installaties.

Laatste Update zaterdag, 13 april 2019