Oorlogsherdenkingsmonument

Oorlogsherdenkingsmonument
Oorlogsherdenkingsmonument Oorlogsherdenkingsmonument Oorlogsherdenkingsmonument Oorlogsherdenkingsmonument Oorlogsherdenkingsmonument Oorlogsherdenkingsmonument Oorlogsherdenkingsmonument

Plaats: Almere

Locatie: Markt

Kunstenaar: Marcel Smink

Materiaal: aluminium, granito

Jaar: 1995

Beschrijving:

Op 1 mei 1995 werd aan de kerkgracht in Almere Haven een oorlogsherdenkingsmonument onthuld. Het monument is in opdracht van de gemeente Almere ontworpen door de kunstenaar Marcel Smink. Op een granito tafelblad van 2,10 x 1,50 x 1,60 m. ligt een aluminium dolfijn. Het monument symboliseert de hoop. Die opvatting vindt haar oorsprong in de Etruskische dodencultus. In de grafkunst van de Etrusken brengen dolfijnen de zielen van de doden naar 'de eilanden der gelukzaligen.' In de New Age-cultuur wordt de dolfijn verbonden met de begrippen vrede en vrijheid. Dit werd Smink pas later duidelijk: “De keuze voor de dolfijn was in eerste instantie gevoelsmatig: de dolfijn als vis op het droge, achtergebleven uit het water dat zich ook tijdens de oorlog nog boven de maagdelijke grond van Almere bevond”.

In het tafelblad zijn de dagen, maanden en jaren vanaf 10 mei 1940 tot en met 15 augustus 1945 gegraveerd. Zo komt de tijd tot leven op een plek zonder oorlogs- of verzetsverleden, waar een oorlogsmonument slechts een verwijzing naar de oorlogstijd kan zijn. De tafel verbindt de dolfijn en de data tot een beeld.

Bij de dodenherdenking in 1995 legt burgemeester Ralph Pans als eerste een krans bij het monument en benoemt het als ”indrukwekkend en passend bij een stad die in het verleden en heden zozeer met water verbonden is”.

Kunstenaar

Marcelius Jacobus Franciscus (Marcel) Smink is in 1967 in Heumen geboren. Hij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Laatste Update zondag, 02 augustus 2015