Dr. J.M. den Uylmonument

Dr. J.M. den Uylmonument
Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument Dr. J.M. den Uylmonument

Plaats: Almere

Locatie: Dr. J.M. den Uylpark

Kunstenaar: Kees Buckens

Materiaal: Belgisch hardsteen

Jaar: 1992

Beschrijving:

Dr. Johannes Marten (Joop) den Uyl was van 1967 – 1986 politiek leider van de PvdA. Van 1973 – 1977 was hij minister president van Nederland. Tijdens zijn premierschap kreeg hij te maken met een olieboycot door Arabische olieproducerende landen en de Lockheed-affaire. In 1987 overleed den Uyl op 68-jarige leeftijd aan een hersentumor. Enkele jaren na zijn overlijden besluit het gemeentebestuur van Almere een monument voor hem te plaatsen en geven beeldhouwer Kees Buckens opdracht het te maken. Buckens heeft honderden foto’s bestudeerd voor hij het beeld uit één stuk Belgisch hardsteen van 10.000 kg vervaardigde. Het tweeeneenhalve meter hoge standbeeld, dat ƒ 45.000,- heeft gekost, kreeg de karakteristieke houding die hoort bij Joop den Uyl. Een natuurgetrouwe weergave, details waren overbodig. Een kleine gebogen man, onverzettelijk en bestand tegen olie- en Lockheedcrisis.

De onthulling van het monument in het Stadsplantsoen vond plaats in 1992, in aanwezigheid van den Uyls dochter Saskia Noorman-den Uyl. Met het plaatsen van het beeld kreeg het parkje de naam Dr. J.M. den Uylpark. Op verzoek van de kunstenaar zijn bomen en struiken uit het park verwijderd, zodat het beeld vanuit verschillende richtingen goed zichtbaar is.

Kunstenaar

Kees Buckens is op 17 november 1957 in Breda geboren. In 1980 begon hij een opleiding tekenen en schilderen. Omdat deze vakken hem te weinig te zeggen hadden, stapte hij over naar beeldhouwen. In 1985 studeerde hij af aan de Academie van Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Daarna bezocht hij tot 1987 de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Sinds 2002 is hij docent aan de Vrije Academie te Rotterdam. Buckens, beeldhouwer pur sang, maakt bijna uitsluitend vrijstaande mensfiguren. de beeldhouwer is landelijk bekend door zijn grote robuuste gehakte en gestapelde stenen beelden.

In Almere vind je het Dr. J.M. den Uyl monument (1992), in opdracht van de Gemeente vervaardigd door Buckens. Voor het provinciehuis in Lelystad staat ‘Vrouw”(1980). Vrouw II (1990) van deze kunstenaar vind je in Rotterdam, een stenen figuur zonder hoofd. In 's-Gravezande staat 'Herdenkingsmonument' (2003)

Laatste Update vrijdag, 26 augustus 2016