Bos der Onverzettelijken

Bos der Onverzettelijken
Bos der Onverzettelijken Bos der Onverzettelijken Bos der Onverzettelijken Bos der Onverzettelijken

Plaats: Almere

Locatie: Vrijheidsdreef

Maker: Stichting Samenwerkend Verzet 40-45

materiaal: div. soorten bomen

Jaar: 1992


Beschrijving:

Het ‘Bos der Onverzettelijken’ is een monument ter herdenking aan de Nederlanders die in de periode 1940-1945 vanwege hun verzetswerk in Nederland en Nederlands Oost Indië zijn gefusilleerd. 2142 Bomen staan er in het bos, 2133 bomen herinneren aan evenzoveel omgekomen verzetsstrijders alsook één boom voor de onbekende gefusilleerde, vijf bomen herdenken de 5 oorlogsjaren en de Koninginnebomen 'Wilhelmina', 'Juliana' en 'Beatrix', leggen een link tussen het verzetswerk en het Nederlandse koningshuis.

Op 25 maart 1992 plantten honderdtwintig schoolkinderen en zestig oud-verzetsstrijders uit het hele land de eerste 26 bomen in aanwezigheid van de toenmalige minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, Hedwig D'Ancona.

Op 29 april 1993 opende ZKH Prins Bernhard der Nederlanden het Bos der Onverzettelijken. Op wegwijzers staan teksten over allerlei facetten van het nationaal verzet.

Het bos is gerealiseerd door de stichting Samenwerkend Verzet 1940 - 1945. Het ligt in het Hannie Schaft park naast de Verzetswijk in Almere Stad. Sinds 2003 is het ‘Bos der Onverzettelijken’ overgedragen aan de gemeente Almere, waarmee voor de gemeente de verplichting is ontstaan om het gedachtegoed achter het ‘Bos der Onverzettelijken’ onder de aandacht te blijven brengen. Het bos is niet alleen een plaats om te herdenken maar staat ook symbool voor de waarde en betekenis van verzet bij de verdediging van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Laatste Update maandag, 24 februari 2014