Ploegmonument Pax Arva Colat

Ploegmonument Pax Arva Colat
Ploegmonument Pax Arva Colat Ploegmonument Pax Arva Colat Ploegmonument Pax Arva Colat Ploegmonument Pax Arva Colat Ploegmonument Pax Arva Colat Ploegmonument Pax Arva Colat

Plaats: Dronten

Locatie: Ketelweg 34

Kunstenaar:

Materiaal: baksteen, staal

Jaar: 1962

Beschrijving:

In 1962 werd het eerste grote evenement in Oostelijk Flevoland gehouden. Aan de Ketelweg, op de kavel tegenover nr. 34, werd op 4 en 5 oktober het wereldkampioenschap ploegen gehouden. De beste ploegers uit de wereld kwamen er om de zware vruchtbare klei zo goed mogelijk te ploegen. In alle landen waar het WK ploegen is gehouden, wordt een monument opgericht om de herinnering aan dit evenement levend te houden. Ter gelegenheid van de ploegkampioenschappen in Dronten werd het monument "Pax Arva Colat" opgericht, Latijn voor; moge vrede de akkers bebouwen, een gezegde van de Romeinse dichter Albius Tibullus die leefde in de 2e helft van de eerste eeuw v. Chr. Op een van bakstenen gemetselde sokkel staat oude paardenploeg. Het is een kopie van een Zeeuwse voetploeg. Ieder deelnemend land nam een 'nationale steen' mee met daarop de naam van het land. Deze 19 steentjes zijn in de sokkel van het monument gemetseld.

Het oudste landbouwwerktuig is ongetwijfeld de ploeg. De eerste ploegen waren niet meer dan een puntige stok, door een dier getrokken, om de grond los te woelen. Zodra de mens leerde om metalen te bewerken werd dit ook toegepast bij de ploegen. De industriële ontwikkeling in de 19e eeuw zorgde ervoor dat het hout helemaal verdween. In de loop van de tijd werd de punt van de ploeg vervangen door een horizontaal snijdend mes. Dit mes gaat over in een oplopend snijvlak - het rister - dat de grond keert en zijwaarts neerlegt. Het rister werd in de loop van de jaren steeds verder verbeterd en aangepast voor verschillende grondsoorten. De houten boom met daaraan het rister had ook ondersteuning nodig. Op de vaste kleigronden werd dit een in hoogte verstelbare slof, "voet" genoemd. Zo ontstond de naam voetploeg.

Laatste Update woensdag, 10 februari 2021