Polder en drooglegging

Polder en drooglegging
Polder en drooglegging Polder en drooglegging Polder en drooglegging Polder en drooglegging Polder en drooglegging Polder en drooglegging Polder en drooglegging

Plaats: Marknesse

Locatie: Emmeloordseweg / Marknesserweg

Kunstenaar: Edwin Visserman

Materiaal: basalt, beton, gelakt staal

Jaar: 2015


Beschrijving:

Van 11 tot 13 mei 2015 vond 'Operatie Victorie' plaats, een landelijke project van de Koninklijke Landmacht en Radio Veronica, waarmee 70 jaar vrijheid in Nederland werd gevierd. Radio Veronica had de luisteraars gevraagd om maatschappelijke projecten aan te dragen die zij passend vonden bij 70 jaar Vrijheid in Nederland. Uit alle aanmeldingen hebben de Landmacht en Radio Veronica samen 70 projecten geselecteerd die in 70 uur tijd zijn uitgevoerd.
 
Op 12 mei werd met steun van militairen van het 11e Pantsergeniebataljon van de Koninklijke Landmacht gestart met de werkzaamheden voor het historisch monument bij de rotonde Emmeloordseweg / Marknesserweg, een project dat door de Promotiecommissie Marknesse aangebracht was. De militairen kruiden stenen en zand en twee steenzetters uit Kampen, Johan van Dijk en Nollie Diender, bouwden rondom het monument een 36 m² groot plateau van basaltzuilen. De basaltblokken, die ongeveer 20 kg per stuk wegen, zijn afkomstig van een dijk bij de Oostvaardersplassen in Zuidelijk Flevoland en door Waterschap Zuiderzeeland beschikbaar gesteld. Het vak van steenzetter is een uitstervend beroep, anno 2015 waren er in Nederland nog maar 25 mensen die dit werk dagelijks uitvoerden, anno 2020 zijn dat er nog 22. Steenzetten is een soort van puzzelen, elk vlak moet een ander vlak raken voor de stevigheid. Omdat Diender en Van Dijk dit werk al zo'n veertig jaar doen, weten ze precies welke steen waar past. Daar hebben ze gewoon oog voor gekregen waardoor ze voorkomen dat ze de zware stenen steeds moeten oppakken om te passen.
 
Op 30 mei hebben leden van de Promotiecommissie het historisch monument, dat de titel 'Polder en drooglegging' heeft gekregen, voltooid. 'Polder en drooglegging' is een ontwerp van dorpsgenoot Edwin Visserman. Het historisch monument laat de geschiedenis van het pioniersdorp zien en herinnert aan het ontstaan en de ontginning van de Noordoostpolder. Het is een ode aan de historie van de provincie Flevoland. Een blauwe golf slaat over een gebogen betonnen dijkje heen. Bovenop het dijkje staat een grote staande gele schop zoals die in het wapen van Marknesse is afgebeeld. De schop, die door de golf overspoelt wordt, herinnert aan het vele werk dat de pioniers destijds hebben verzet. Het historisch monument 'Polder en drooglegging' is gerealiseerd met steun van het Prins Bernhardfonds, Fonds Medegebruik van Waterschap Zuiderzeeland en bedrijven uit Marknesse.
 
Het standbeeld de 'Pionier' van Hubert van Lith, de kiepkar en de barak aan de Oude weg herinneren eveneens aan de tijd dat de pioniers met de schop in de hand de polder introkken.