Cirkels in het groen

Cirkels in het groen
Cirkels in het groen Cirkels in het groen Cirkels in het groen Cirkels in het groen

Plaats: Emmeloord

Locatie: Professor Thijsselaan

Kunstenaar: Hero Bloem

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 1995

Beschrijving:

Op 4 mei 1995 werd het herdenkingsmonument onthuld door drs. M.A.J. (Menno) Knip die van 1 februari 1989 tot 1 maart 1998 burgemeester van Noordoostpolder was. 'Cirkels in het groen' werd in het Julianapark aan de Koningin Julianastraat geplaatst, dat als basisvorm een cirkelvorm heeft. Het monument is opgericht naar aanleiding van de 50-jarige herdenking van de bevrijding.

'Cirkels in het groen', dat uitgevoerd is door Suplacon B.V. uit Emmeloord, is een cirkelvormig object van roestvrijstaal. In een grote cirkel ligt een kleinere cirkel van vijftig centimeter hoog. De cirkel is veelvuldig en universeel en staat voor schoonheid, meditatie en vereniging. Groen is het symbool voor rust, hoop en vrede. Op de kleine cirkel in het midden staan de meest geciteerde regels uit de Nederlandse literatuur over de Tweede Wereldoorlog, de laatste strofe van het gedicht 'Vrede', van de Nederlandse dichter/schrijver Leo Vroman (1915-2014):

'KOM VANAVOND MET VERHALEN,

HOE DE OORLOG IS VERDWENEN,

HERHAAL ZE HONDERD MALEN,

ALLE KEREN ZAL IK WENEN'.

Het gedicht 'Vrede' werd voor het eerst in 1954 gepubliceerd in de bundel Nationale Snipperdag, een samenwerking van negen literaire tijdschriften. Zij tekende protest aan tegen het regeringsbesluit om 5 mei als nationale feestdag af te schaffen. Deze tijdschriften nodigden auteurs uit om in gedichten, essays en verhalen het besef wakker te houden van wat vrijheid voor de mens betekent. Wie het hele gedicht leest zal begrijpen dat Vromans heeft willen zeggen: de oorlog is nooit voorbij. De mensen die hem meegemaakt hebben zullen hem altijd met zich meedragen en de mensen die hem niet meegemaakt hebben vermoeden niet dat ze elk moment overvallen kunnen worden

Vanwege de centrumplannen en de sloop van de omliggende kantoorgebouwen aan de Deel moest het oorlogsmonument verplaatst worden. Na een lange zoektocht en in nauw overleg met de stichting A.D. van Eck-fonds en ontwerper Hero Bloem, heeft de gemeente als nieuwe locatie voor de groenstrook bij verzorgingshuis de Golfslag gekozen omdat Bloem aangegeven had dat het ontwerp van het herdenkingsmonument gebaseerd was op een plaats in het groen. Op 24 augustus 2009 is het monument verhuisd naar de Professor Thijsselaan waar het op een ring van klinkers geplaatst werd en van verlichting voorzien.

Ontwerper

Hero Bloem studeerde van 1975 – 1982 aan de Academie beeldende kunst in Arnhem en aan de Hogeschool voor kunsten in Utrecht. Hij is hoofd culturele zaken van de gemeente Noordoostpolder.

 

Laatste Update zondag, 14 april 2019