Heinkel He 111H (1T+?H) *
Plaats: Huizen
Locatie: Gooimeer
Maker: Heinkel
materiaal: diverse materialen
Jaar: 1939
Beschrijving:
Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers over land en door de lucht Nederland binnen. In de vroege morgen vlogen bommenwerpers van de Luftwaffe, waaronder de Heinkel He 111, boven Nederland. Dit toestel was in mei 1940 de standaard bommenwerper van de Duitse Luftwaffe. Om het verdrag van Versailles te omzeilen werd het 2-motorig toestel in 1935 gepresenteerd als verkeersvliegtuig voor Lufthansa, maar was vooral bedoeld als bommenwerper. Omdat de opmars vanwege het verzet van het Nederlandse leger stagneerde werd Rotterdam op 14 mei gebombardeerd. Na dit verwoestende bombardement dreigden de Duitsers ook andere steden te bombarderen. Nederland capituleerde op 15 mei.
Acht dagen na de capitulatie stortte op 23 mei 1940 een Heinkel He 111H om onbekende redenen tijdens een mijnenlegoperatie neer in het IJsselmeer bij Huizen. Het toestel behoorde tot 1./KGr.126. De punt (.) staat in een Duitse getalafkorting voor 'de' (e) of 'ste' dus 1. = 1ste. Het (Arabische) cijfer vertegenwoordigd de Staffel, dus 1./KGr.126 is de 1ste Staffel van Kampfgruppe 126. De eenheid was gestationeerd op vliegveld Marx in de Duitse deelstaat Nedersaksen (Noord Duitsland). KGr. 126 was uitgerust met Heinkel He 111H-bommenwerpers. De toestellen werden gebruikt om zeemijnen in de Britse kustwateren te werpen. Alle vliegtuigen van de Luftwaffe waren in de Tweede Wereldoorlog te herkennen aan een zwart Grieks kruis (Balkankreuz) en een code van 4 karakters die op de romp van het toestel geschilderd waren. De eerste twee karakters (1T), links voor het kruis, was de code van de eenheid, in dit geval Kampfgruppe (KGr.) 126. Het eerste karakter na het kruis, bij dit toestel onbekend, was de code van het toestel. Het laatste karakter, de H, was de code van Staffel 1.
Van de 5-koppige bemanning van de Heinkel He111H met rompcode 1T+?H overleefde alleen boordwerktuigkundige Fw F. Dreyer de crash. Hij raakte gewond. De lichamen van piloot Fw Herbert Laube, radiotelegrafist Uffz Erich Raffler en boordwerktuigkundige Ogfr Hermann Thiele werden geborgen en begraven op de De Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Waarnemer Lt.z.See Hartman Spiegel is vermist. In 1946 werd in opdracht van de Nederlandse regering niet ver van de Limburgse stad Venray de Duitse oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn aangelegd waar alle Duitse oorlogsdoden die in Nederland begraven waren hun laatste rust plaats vonden. Fw Laube werd herbegraven in blok CX, rij 7, graf 174, Uffz Raffler in blok CW, rij 12, graf 128 en Ogfr Thiele in blok CW, rij 11, graf 25.
Sportduikers uit Muiden doken af en toe naar het wrak van de He 111H. In 1975 werden delen opgevist waarvan melding gedaan werd bij de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. In april 1976 werden onderleiding van bergingsoffciier Gerrit Zwanenburg nog kleine stukken door de bergingsdienst uit het Gooimeer gevist die van de Heinkel HE-111H met rompcode 1T+?H afkomstig waren.